„Praėjusiais metais pacientai džiaugsmingai sutiko įstatymo pakeitimus, kurie panaikino pigiausio vaisto pirmo paskyrimo taisyklę. Tačiau po naujo kompensuojamųjų vaistų kainyno šimtai tūkstančių pacientų neteko galimybės ne tik pasirinkti vaistą, bet jų vartoti vaistai apskritai tapo nekompensuojami. Norėdami tęsti įprastą gydymą, dabar jie privalo mokėti pilną kainą“, – pranešime žiniasklaidai sako Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Vida Augustinienė

Rašte Sveikatos reikalų komitetui pacientų organizacijų atstovai prašo inicijuoti LR Farmacijos įstatymo pakeitimus, kurie sudarytų galimybę pacientams gydytis jiems efektyviais ir įprastais vaistais, išvengiant nuolatinio ir priverstinio vaistų keitimo, kai įsigalioja nauji kompensuojamųjų vaistų kainynai.

„Pacientams turėtų būti palikta teisė gydytis jiems įprastais vaistais, primokant kainos skirtumą. Tuo labiau, kad Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo bei Vyriausiojo administracinio teismo sprendimais buvo aiškiai nurodyta, jog bet kokie ribojimai pacientams gauti kompensuojamųjų gali būti numatyti tik įstatyminiame lygmenyje“, – savo kreipimesi į Seimo komitetą teigia V. Augustinienė.

Praėjusių metų pabaigoje Konstitucinis Teismas paskelbė, kad dabartinė tvarka, kai įstatymuose nėra aiškių kriterijų, o Vyriausybė nustato kompensuojamųjų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių bazines kainas, prieštarauja Konstitucijai ir turi būti pakeista ne vėliau kaip iki 2023 m. sausio 1 d. Sveikatos apsaugos ministerija yra pradėjusi svarstyti, kaip įgyvendinant teismo sprendimą pakeisti Farmacijos įstatymą, tačiau kol kas nėra pateikusi realių siūlymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)