Nepaisant to, kad turi ES skaitmeninį COVID sertifikatą, galiojantį ir Vokietijoje, vyras sužinojo, kad į Frankfurto viešbutį, kuriame planavo apsistoti pakeliui iš kitos šalies, jo nepriims. Pagal viešbučio nusistatytas taisykles vyras laikomas nepilnai paskiepytu, kol neturi trijų dozių. Ir visiškai nesvarbu, kad „Janssen“ vakcina yra vienadozė, taigi antroji jos dozė pagal oficialiai pripažįstamą skiepijimo schemą, yra sustiprinančioji.

„Lietuvoje užtenka būti paskiepytam dviem „Janssen“ dozėmis. Taigi fiziškai negalėjau pasiskiepyti trimis. Nuo pirmos dozės antrosios turėjau laukti ne mažiau kaip 180 dienų. Antrąją gavau prieš 2 mėnesius.

Vokietijoje tokia skiepijimo schema tinka, bet, pasirodo, kai kuriems šios šalies viešbučiams ir restoranams – ne. Taigi, turiu ES skaitmeninį COVID sertifikatą, pilną „Janssen“ dviejų dozių patvirtinimą, bet į viešbutį nepriima“, – stebėjosi Mantas.

Ženklai rodo su COVID-19 pandemijos valdymu susijusius reikalavimus, norintiems patekti į Frankfurto viešbučius ir restoranus.

Vyras pridūrė, kad važiuojant į priekį Frankfurto oro uoste jo dėl tos pačios priežasties nepriėmė ir į kavinę.

„Nepadėjo ir neigiamas PGR testas, kurio reikėjo, vykstant į kitą šalį. Valgyti negavau“, – prisiminė keliautojas.

Dėl keistos situacijos Mantas išsiuntė užklausą Užsienio reikalų ministerijai (URM). Ministerijos atstovai patvirtino, kad „asmuo, pasiskiepijęs dvejomis „Janssen“ vakcinos dozėmis, Vokietijos Federacinėje Respublikoje laikomas užbaigusiu pilną skiepijimosi schemą“.

Visgi URM atstovai pastebėjo, kad kiekviena užsienio valstybė nustato savas atvykimo į šalį ir buvimo joje taisykles, remiantis esama epidemiologine situacija. Todėl reikalavimai atvykstantiems gali keistis.

Kartu nurodyta, kad URM negali paveikti užsienio valstybės priimamų sprendimų dėl infekcinių ligų valdymo šalies viduje.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis patvirtino, kad Lietuvoje antra „Janssen“ vakcinos dozė yra pripažįstama kaip sustiprinančioji.

„Tačiau kiekviena valstybė reikalavimus nustato pati. Keliaujant į užsienio šalį rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kokios taisyklės galioja toje šalyje, ir jomis vadovautis. Europos Sąjungos šalių taikomi ribojimai ir reikalavimai yra skelbiami tinklalapyje https://reopen.europa.eu/, informacijos taip pat galima ieškoti užsienio šalių diplomatinių atstovybių arba atsakingų institucijų interneto svetainėse“, – nurodė ministerijos specialistas portalui „Delfi“ atsiųstame atsakyme.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento atstovai susiklosčiusią situaciją pakomentavo taip: „Pažymėtina, kad šiuo metu dėl pandeminės situacijos Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Europos Ekonominės Erdvės valstybes. Ministerijos tinklalapyje nurodoma, kad Vokietija yra valstybių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše.

Užsienio reikalų ministerija rengia rekomendacijas keliaujantiems dėl su COVID-19 pandemija susijusių ribojimų, remdamasi užsienio šalių kompetentingų institucijų pateikta oficialia informacija.

Situacijai dėl pandemijos dinamiškai kintant, reikalavimai nuolat ir dažnai kinta, todėl rekomenduojame prieš kelionę tikrinti informaciją oficialiose šalies, į kurią ketinate vykti, institucijų interneto svetainėse arba dėl papildomos informacijos kreiptis į tos šalies diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės