Medikams atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad transplantacijai tinkami donoro inkstai, kepenys ir ragenos. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose savaitgalį dviem pacientams buvo persodinta po vieną inkstą. Vienas recipientas tinkamo inksto laukė du mėnesius, kitas – maždaug 7 mėnesius.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose atlikta donoro kepenų transplantacija. Kepenų recipientas laukė beveik keturis mėnesius.

Organai transplantuojami atsižvelgiant į medicininius kriterijus, recipiento laukimo laiką ir ligos sudėtingumą. Pirminis organo donoro ir recipiento parinkimas atliekamas informacinės sistemos – pagal kraujo grupę, ūgį, svorį, recipiento laukimo laiką, ligos sudėtingumą. Todėl kartais visuomenėje sklandantys gandai apie tai, kad turtingi ir įtakingi žmonės gali greičiau sulaukti organo donoro yra visiškai nepagrįsti.

Kita dažnai pasitaikanti baimė – kad kūnas po transplantacijų atrodys neestetiškai. Svarbu žinoti, kad organai transplantacijai paimami tokiu pačiu būdu, kaip ir atliekant įprastą operaciją – lieka tik pooperacinis randas. Transplantacijai imant ragenas, akies obuolys neišimamas ir nesudarkomas – imama tik plonytė, skaidri išorinio akies dangalo dalis, o į jos vietą dedamas implantas, vizualiai nesiskiriantis nuo tikrosios ragenos. Tad jokių atliktų transplantacijų žymių ant kūno nelieka.

Palaikymą organų donorystei išreikšti gali kiekvienas pilnametis Lietuvos asmuo, pasirašydamas sutikimą organų donorystei. Jį pasirašius išduodama simbolinė donoro kortelė. Sutikimą galima pasirašyti internetu https://ntb.lt, o kortelė atsiunčiama tiesiai į namus. Pasirašant sutikimą galima nurodyti, ar sutinkama paaukoti visus tinkamus organus ir audinius, ar dalį jų. Užpildyti prašymą donoro kortelei gauti galima ir „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją