Dar daugiau, neseniai paskelbta, kad ES skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimas veikiausiai bus pratęstas iki 2023 metų birželio 30-os. Apie tai „Delfi“ rašė čia.

Tačiau Lietuvoje galimybė pasiskiepyti sustiprinančiąja doze sudaryta tik pilnamečiams. O tiems, kurie dar nesulaukė pilnametystės, tokios galimybės nėra. Taigi tėvams kilo klausimas, kaip keliauti į svečias šalis su nepilnamečiais, jeigu ES skaitmeninis COVID pažymėjimas nepratęsiamas be sustiprinančiosios dozės, o galimybių ja paskiepyti vaikus nėra.

Žmonės skundžiasi, kad dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo išdavimo sąlygų negali artimiausiu metu planuoti kelionių į kitas šalis su vaikais.

Gyventojų skiepijimas nuo koronaviruso prekybos centruose

Apie panašią bėdą neseniai portalui „Delfi“ pasakojo ir skaitytoja Asta, susiruošusi su vaikais keliauti į Italiją slidinėti.

Moteris pasakojo, kad šeima buvo suplanavusi kelionę į Italiją vasarį, bet paaiškėjo, kad kelionės metu jau bus praėję daugiau kaip 7 mėnesiai nuo jos šešiolikamečio sūnaus pirminės vakcinacijos.

Vasario pradžioje Užsienio reikalų ministerijos puslapyje pasitikslinusi, kokios yra sąlygos, norintiems vykti į Italiją, pamatė, kad 12–17 m. asmenys privalo turėti ES COVID sertifikatą, idant galėtų apsigyventi viešbutyje, keliauti viešuoju transportu, keltis keltuvais slidinėjimo kurortuose.

Toks sertifikatas jos sūnui esą negali būti išduotas, nes jis nepaskiepytas sustiprinančiąja vakcinos doze, o galimybių užregistruoti nepilnametį trečiajam skiepui Lietuvoje nėra.

„Tai kodėl delsiama? Ar laukiama, kol lietuvių šeimos pakibs prie viešbučių durų, nes jų vaikai neturės sertifikato, atitinkančio Italijos superžaliojo paso, o tik bazinį COVID-19 pasą (su juo realiai tik gali įvažiuoti į Italiją ir nereikia izoliuotis)? Kodėl mūsų paaugliai nėra skiepijami sustiprinančiąja doze?

Kodėl tėvams atimama teisė rinktis skiepyti sustiprinančiąja doze ar ne? Sūnus 2 kartus per savaitę yra tikrinamas greituoju antigenų testu, testas būna neigiamas. Atšaukiamas galimybių pasas. Vyksta daug pakeitimų. Tad, ar negalima leisti patiems tėvams nuspręsti pagal vaiko amžių, ūgį, svorį, bendrą sveikatos būklę, ar skiepyti trečia doze, ar ne, ypač, kai susirgimai plinta mokyklose? Juolab, kai tokie reikalavimai yra kitose valstybėse“, – stebėjosi Asta.

„Camelia“ vaistinėje

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis portalui „Delfi“ patvirtino, kad šiuo metu revakcinacijai tinkamos COVID-19 vakcinos yra registruotos tik pilnamečių asmenų skiepijimui sustiprinančiąja doze.

„Europos vaistų agentūra (EVA) renka ir vertina duomenis apie sustiprinančiosios dozės efektyvumą bei saugumą jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Jeigu EVA rekomenduos asmenų iki 18 metų revakcinaciją ir bus atitinkamai pakeistos vakcinų indikacijos, nepilnamečių asmenų skiepijimas sustiprinančiąja doze galės būti pradėtas ir Lietuvoje“, – sakė J. Gališanskis.

Kartu specialistas priminė, kad kiekviena valstybė pati nustato COVID-19 pandemijos valdymo priemones. „Keliaujant į užsienio šalį rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kokios taisyklės galioja toje šalyje, ir jomis vadovautis“, – siūlė J. Gališanskis.

Vakcinos nuo koronaviruso

Antradienį EVA paskelbė, kad pradėjo vertinti galimybę skiepyti 12–15 metų paauglius sustiprinančiąja doze „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“). Taip pat tebevyksta svarstymas dėl skiepijimo sustiprinančiąja doze 16–17 metų paauglius.

Skelbiama, kad EVA vertins duomenis, kuriuos pateikė „Comirnaty“ vakcinos gamintojai, taip pat realaus gyvenimo sąlygomis Izraelyje gautus įrodymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės