„Ačiū dievui, kad turiu kitą darbą, kuris man moka algą laiku ir su manimi skaitosi“, – pasiguodė viena VUL Santaros klinikų gydytoja rezidentė, pasak kurios, jos ir kitų rezidentų nė neinformavo, kad algos vėluos. Gydytoja teigė negirdėjusi, kad su panašiomis bėdomis susidurtų LSMU Kauno klinikų gydytojai rezidentai.

VUL Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė į klausimą, kodėl vėluoja rezidentų algos, atsakė, kad lėšų nebuvo pervedusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Rezidentų darbo užmokestis yra finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis. Paraišką dėl lėšų rezidentų atlyginimams gavimo Santaros klinikos pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai dar 2022-01-10. Atlyginimų apskaičiavimą Santaros klinikos yra atlikusios. Šiandien dar kartą susisiekta su SAM, buvome informuoti, kad ministro įsakymas ir lėšų skyrimas jau yra rengiami. Taigi ligoninės administracija ir buhalterija atlieka visus veiksmus, kad atlyginimai būtų išmokėti laiku“, – patikino J. Jakutienė.

Jolita Jakutienė

Į klausimą, ar algų nesulaukiantys gydytojai rezidentai gali tikėtis delspinigių išmokėjimų, Santaros klinikų direktorė valdymui atsakė: „Informuoju, kad vasario 5 d. buvo šeštadienis (nedarbo), tad darbo užmokestis tokiu atveju gali būti pervedamas artimiausią darbo dieną“.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis, portalo „Delfi“ paprašytas pakomentuoti, kodėl nebuvo pervesti pinigai, atsakė: „Apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos. Paaiškiname, kad kiekvienų metų pradžioje, vadovaujantis valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu, tvirtinamas Sveikatos apsaugos ministerijos strateginis veiklos planas, kuriuo numatomos gydytojų rezidentų atlyginimams skirtos lėšos.

Šiuo metu 2022 metų Strateginis veiklos planas, kuriuo galėtume vadovautis, dar nėra patvirtintas, tačiau užtikriname, kad gydytojams rezidentams lėšos yra suplanuotos ir artimiausiu metu bus paskirstytos rezidentūros bazėms“.

Primename, kad tai – ne pirmas kartas, kuomet medikai negauna pinigų, nes jų ligoninėms neperveda ministerija. Portalas „Delfi“ jau anksčiau rašė, kad, atėjus laikui medikams išmokėti papildomus priedus, kurie turi didėti proporcingai augančioms minimalios mėnesinės algos dydžiui, pinigai, skirti priedams išmokėti, gydymo įstaigoms pervesti nebuvo.

Vėluojančius priedus medikams ir delspinigius Santaros klinikos sumokėjo iš savo lėšų. Dėl to aštuonių mėnesių Santaros klinikų finansinės veiklos rezultatas tapo neigiamu, sąskaitose neliko nė cento – to dar nėra buvę per visą šios gydymo įstaigos istoriją. Apie tai plačiau galite paskaityti čia.

Ministerijos atsakymas, kodėl ligoninėms vėluota pervesti pinigus, kad galėtų išmokėti priedus medikams, pateiktas čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)