Tiesiogiai dėl vaistams atsparių bakterinių infekcijų mirė 1,27 mln. žmonių, jos taip pat turėjo įtakos beveik 5 mln. mirčių 2019 metais, rodo pasaulinė analizė, paskelbta ketvirtadienį medicinos žurnale „The Lancet“.

Mokslininkai jau daugelį metų skambina pavojaus varpais dėl sunkiai suvaldomų vabzdžių sukeliamų infekcijų, kurios yra atsparios net stipriausiems antibiotikams. Atliktas tyrimas - bandymas atlikti pirmąjį išsamų vertinimą surinkus duomenis iš šimtų šalių, - rodo, kad mirčių skaičius didėja sparčiau nei tikėtasi.

„Ankstesniais paskaičiavimais prognozuota, kad iki 2050 metų dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms kasmet mirs 10 mln. žmonių, tačiau dabar mes jau tikrai žinome, kad prie šio skaičiaus priartėjome daug labiau, nei manėme, - sakė Chrisas Murray‘us, vienas iš tyrimo autorių ir Vašingtono universiteto Sveikatos duomenų ir vertinimo instituto (Institute for Health Metrics and Evaluation) profesorius. - Šie nauji duomenys atskleidžia tikrąjį atsparumo antimikrobinėms medžiagoms mastą visame pasaulyje ir yra aiškus signalas, kad privalome veikti nedelsdami.“

Mokslininkai nustatė mirties atvejus, susijusius su 23 patogenais ir 88 patogenų ir vaistų deriniais, pasitelkdami duomenis iš 204 šalių ir teritorijų, rašoma straipsnyje.

Daugumą mirčių sukėlė apatinių kvėpavimo takų infekcijos, pavyzdžiui, plaučių uždegimas, kurios tiesiogiai buvo susijusios su daugiau nei 400 000 mirčių. Antra vieta atiteko kraujotakos infekcijoms, kurios sudarė apie 370 000 mirčių, toliau sekė pilvo ertmės infekcijos, pavyzdžiui, apendicito sukeltos infekcijos, dėl kurių mirė apie 210 000 žmonių.

Labiausiai nukentėjo mažas ir vidutines pajamas gaunančios šalys. Užsachario Afrikoje ir Pietų Azijoje registruota daugiausia tiesioginių mirčių - atitinkamai 24 ir 22 mirtys 100 000 gyventojų.

Ypač didelė rizika kyla jaunesniems nei penkerių metų vaikams, kurie, mokslininkų paskaičiavimais, sudarė penktadalį visų susirgusiųjų mirčių, susijusių su antibiotikams atspariomis infekcijomis, viso pasaulio mastu.

Šį tyrimą, be kitų organizacijų, finansavo Billo ir Melindos Gates‘ų paramos fondas „Bill & Melinda Gates Foundation“ ir labdaros fondas „Wellcome Trust“.

Dalintis
Nuomonės