Vaistinėse stebimas gerokai šoktelėjęs respiratorių pardavimas. Gyventojai graibsto ir kitas su koronaviruso pandemijos valdymu siejamas prekes, tokias kaip kaukės ar greitieji testai.

Per savaitgalį pardavimai išaugo 3 kartus

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos turinio vadovė Laura Čiginskaitė portalui „Delfi“ pasakojo, kad respiratorių pardavimas savaitgalį šoktelėjo net tris kartus.

Vaistinėje

„Priėmus sprendimą dėl respiratorių dėvėjimo, mūsų tinklo vaistinėse pastebėjome, kad klientai į tai reagavo ir apsaugos priemonėmis susirūpino iškart.

Jau per savaitgalį įsigyta tris kartus daugiau respiratorių, palyginti su dienomis, prieš priimant šį sprendimą. Respiratorių trūkumo šiuo metu mūsų tinklo vaistinėse nėra, jų likučiai nuolat papildomi, todėl klientams tikrai nereikėtų nerimauti, kad nepavyks įsigyti šios apsaugos priemonės“, – patikino L. Čiginskaitė.

Pardavimų šuolį stebi nuo pat metų pradžios

UAB „Nemuno vaistinė“, valdančios vaistinių tinklą „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė taip pat patvirtino, kad respiratorių nupirkta 15–20 proc. daugiau, bet pašnekovė nuramino, kad klientams jų tikrai pakaks.

Žiedūnė Juškytė

Anot Ž. Juškytės, apskritai nuo sausio respiratorių pradavimas šoktelėjo apie 40 proc., palyginti su ankstesniais mėnesiais. Ar pardavimai išaugo šį pirmadienį, kai įsigaliojo prievolė renginiuose būti su respiratoriais, bus matyti tik vėliau.

Kad vis daugiau klientų renkasi ne kaukes, o respiratorius, pastebėjo ir šio tinklo vaistininkas Rimvydas Blynas: „Vis daugiau pacientų renkasi dėvėti respiratorių. Jie dar labiau sumažina galimą virusų plitimą, efektyviau apsaugo šalia esančius žmones, taip pat ir respiratorių dėvintį asmenį, jei aplinkoje jis susidurtų su užkratu“.

Rimvydas Blynas

Kartu vaistininkas įspėjo, kad kasdieniam naudojimui, siekiant išvengti užsikrėtimo virusais ir apsaugoti kitus, reikėtų rinktis respiratorių be vožtuvo.

O štai respiratoriaus spalva neturi reikšmės jo efektyvumui.

Žada, kad atsargų užteks

Irena Tėvelienė

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė, taip pat pastebėjo, kad respiratorių parduodama gerokai daugiau: „Dėl omikron atmainos plitimo nuo šio pirmadienio Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės, tačiau žmonės pradėjo joms rengtis jau nuo praėjusios savaitės. Pavyzdžiui, respiratorių poreikis pradėjo augti jau nuo sausio 13 d. ir matome, kad jis šiuo metu išaugo apie 60 proc.

Ypatingai didelis šuolis buvo sausio 15-ąją, šeštadienį. Tada pardavėme net 2,8 karto daugiau nei įprastai.

Turimų atsargų tikrai užteks artimiausiu laikotarpiu, mes be abejo nuolat bendraujame su tiekėjais ir norime užsitikrinti stabilias tiekimo grandines, kad galėtume patenkintų pacientų poreikius“.

Atnaujins asortimentą

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas kol kas negalėjo pasakyti, ar respiratorių pardavimai išaugo. Ši vaistinė dar tik ruošiasi prekiauti respiratoriais, kurie visiškai atitikti naujausius SAM reikalavimus.

Mindaugas Urbas

„Reaguodami į reikalavimą uždaruose renginiuose nuo šiandien dėvėti respiratorius, suradome patikimą gamintoją Europoje ir laukiame atvykstančių prekių, kurios maksimaliai atitiks visus joms keliamus reikalavimus. Prekybą šiais respiratoriais planuojame nuo kitos savaitės.

Norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad respiratorių sertifikavimui yra keliami griežti Europos Sąjungos (ES) reikalavimai. Todėl prieš įsigyjant respiratorių, kviečiame pasitikrinti – prekė turi būti pažymėta CE ženklu ir „EN149“ standarto žymenimi, taip pat turi būti nurodytas keturženklis ES paskelbtosios akredituotos įstaigos kodas“, – kalbėjo M. Urbas.

Populiarūs ne tik respiratoriai

Paklaustas, kaip perkamos kitos priemonės, susijusios su pandemijos valdymu, M. Urbas atsakė: „Medicininių kaukių pardavimai pastebimai išaugo prieš Kalėdas, tačiau prieš Naujuosius metus ir vėliau paklausa grįžo į įprastą lygį.

Kitą tendenciją stebime su antigenų testais – pardavimai gerokai šoktelėjo prieš Naujųjų metų šventę ir per pastarąsias porą savaičių dar labiau išaugo. Tai koreliuoja su naujų omikron atvejų augimu – gyventojai jaučia poreikį ir pareigą pasitikrinti“.

Antigenų testai

I. Tėvelienė taip pat patvirtino, kad pastaruoju metu nuperkama daugiau greitųjų antigenų testų: „Nuo sausio 12 d. jų poreikis išaugo apie 30 proc. Akivaizdu, kad žmonės tampa vis sąmoningesni, ruošiasi iš anksto ir rūpinasi savo be artimųjų sveikata, o mūsų vaistininkai stengsis padėti, konsultuoti bei kartu rūpintis sveikata.“

Kiek anksčiau tai, kad išaugo antigenų testų pardavimai, yra minėję ir kitų vaistinių tinklų atstovai.

Pokyčiai jau dabar

Kaip penktadienį pranešė SAM, siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos omikron plitimą, jau nuo ateinančios pirmadienio, sausio 17 d., visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.

Respiratorius

Respiratorių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems žmonėms, kurie dėl savo sveikatos būklės respiratorių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

„Pažymime, kad renginio organizatoriai privalo užtikrinti respiratorių dėvėjimo kontrolę viso renginio uždaroje erdvėje metu ir neaptarnauti respiratorių nedėvinčių žmonių.

Be to, renginių organizatoriams rekomenduojama renginio vietoje dalinti žiūrovams respiratorius bei iki renginio ir per pertraukas leisti vaizdo ar garso įrašą apie privalomą respiratorių dėvėjimą, saugaus atstumo laikymąsi, rankų dezinfekcijos būtinybę bei draudimą valgyti ir gerti salėje. Be to, prie įėjimo į renginio vietą renginio organizatorius privalo pateikti informaciją (ne mažesnio nei A4 formato matomą užrašą) žiūrovams ar dalyviams apie tai, kad renginio metu privaloma dėvėti respiratorius, jei renginys organizuojamas uždaroje erdvėje“, – rašoma SAM išplatintame pranešime.

Kur respiratorius dėvėti bus privalu?

Pirmadienį žurnalistų paprašius patikslinti, kuriuose renginiuose respiratoriai bus privalomi, vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė atsakė, kad apibrėžimas apima kino teatrų, profesionaliojo scenos meno įstaigų, kitus komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius, ar kitus tam tikrą trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje, iš anksto nustatytu laiku.

Loreta Ašoklienė

Dėvėti respiratorius ar arba medicinines kaukes, kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną vyresniems nei 6 metų žiūrovams ar dalyviams rekomenduojame ir tokiu atveju, jei renginys vyksta atvirose erdvėse, tačiau nėra išlaikomas saugus, ne mažesnis kaip 2 metrų, atstumas, nuo kitų asmenų, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

Kur respiratorių nereikės?

Į renginių, kuriuose bus privalomi respiratoriai, apibrėžimą nepatenka religiniai renginiai.

„Mišios čia nepatenka, joms yra taikomos rekomendacijos. Tai nepaima ir asmeninių švenčių – taip pat jos taikomos rekomendacijos“, – paaiškino L. Ašoklienė.

Respiratoriai neprivalomi, o tik rekomenduojami ir muziejuose, parodose.

Kartu epidemiologė patikslino, kad renginių organizatoriams duota rekomendacija įvertinti galimybę respiratorių duoti žmogui, kuris į renginį atvyksta be jo arba suteikti galimybę tokį įsigyti.

„Tai jau yra renginio organizatoriui suteikta rekomendacija“, – sakė ji.

Taip pat L. Ašoklienė užsiminė ir apie pokyčius kino teatruose asmenims, besinešantiems į salę maistą bei gėrimus.

„Žinome, kad ir dabar kino teatrų salėse, parduodant bilietus, išlaikomi tam tikri atstumai tarp asmenų, atvykusių kartu. Taigi salės nėra pilnai užpildomos. Bet, siekiant įteisinti tą tokią nuostatą ir reikalavimą, kad, visgi, jeigu vykdomas maitinimas kino seanso metu, būtų įvesti papildomi reikalavimai. Šiuo metu tai yra svarstoma ir šią savaitę jie bus patvirtini.

O tie reikalavimai, panašu, kad bus, salės užpildymo procentas, nedidesnis kaip 75 procentai. Ir išlaikyta tuščia vieta tarp kartu atvykusių asmenų. Dėl tokių reikalavimų yra susitarta, operacijų vadovo sprendimas bus patikslintas šią savaitę“, – būsimus pokyčius pristatė L. Ašoklienė.

Reikalavimai respiratoriams

Pasidomėjus, kokie turėtų būti naudojami respiratoriai, SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis atsakė, kad FFP2 ir FFP3 respiratoriai turi turėti ES atitikties deklaraciją EN 149: 2001 + A1: 2009 ir CE ženklinimą.

Respiratorius

„Gyventojams rekomenduojama naudoti respiratorius be vožtuvo.

FFP2 respiratorių 0,3 μm dalelių filtravimo pajėgumas yra ne mažesnis kaip 94 %, o FFP3 respiratorių 0,3 μm dalelių filtravimo pajėgumas yra ne mažesnis kaip 99 %.

FFP1 kaukių filtravimo efektyvumas yra ribotas, jos filtruoja mažiausiai 80 proc. ore esančių dalelių ir nepakankamai apsaugo nuo kenksmingų mikrodalelių, pernešančių virusą“, – vardijo J. Gališanskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)