Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkas, biologijos mokslų daktaras Gytis Dudas, duodamas interviu laidai „Delfi diena“, prognozavo, kad dėl eksponentinio atvejų augimo artimiausios dvi savaitės gali būti sudėtingos.

Mokslininkas pasakojo, kad jam labiausiai nerimą kelia ypač spartus naujai nustatomų koronaviruso atvejų skaičiaus augimas.

„Eksponentinis atvejų augimas yra itin greitas. Todėl vienas iš pirmųjų dalykų, kuris atsitiks, kad nebegalėsime testuoti. Testavimo tikslas nėra šiaip suskaičiuoti atvejus. Tai yra prevencinė priemonė, kuomet, atradus teigiamą atvejį, mes galime informuoti to asmens kontaktus, kad jie irgi turėtų izoliuotis. Praradę testavimą, prarandame ir dalį savo pajėgumų.

Kalbant apie tokius didelius susirgimų skaičius, automatiškai bet koks kontaktas ateinančią savaitę–dvi greičiausiai bus sunkiai organizuojamas, kadangi didelė darbuotojų dalis tiesiog atkris, nesvarbu, ar sirgs lengvai.

Pats faktas, kad žmonės serga ir į darbą negalės eiti mažiausiai savaitę, reiškia, kad greičiausiai matysime darbo procesų sumažėjimą ar nevykimą“, – prognozavo G. Dudas.

Gytis Dudas

Anot mokslininko, apie šios COVID-19 ligos bangos rimtumą bus galima spręsti pagal tai, koks procentas žmonių, užsikrėtusių omikron atmaina, pateks į ligonines.

Lietuvoje yra nemažai nuo koronaviruso paskiepytų ar COVID-19 liga persirgusių žmonių. Ne paslaptis, kad tokie imunizuoti žmonės, vėl susidūrę su infekcija, perserga ja lengviau: žymiai rečiau patenka į ligonines ar miršta. Vis tik, kaip pastebėjo G. Dudas, nedidelis procentas net ir imunizuotų žmonių žmonių COVID-19 liga suserga sunkiau, dėl to patenka į ligonines ar miršta.

Smarkiai išaugus užsikrėtusiųjų skaičiui tikėtina, kad padaugės ir dėl šios ligos hospitalizuotų žmonių, dėl ko ligoninės vėl gali būti perkrautos. Todėl, anot virusų tyrėjo, žmonėms ateinančias dvi savaites reikėtų būti sąmoningesniais, pasisaugoti: neiti į renginius, restoranus ir per daug laiko neleisti parduotuvėse.

Kauno „Akropolyje“ tikrinami galimybių pasai

„Jeigu atsitiks taip, kad ligoninės bus perkrautos ir turėsime dar vieną šlapdribos epizodą, žmonės sulaužytas galūnes gydysis namie“, – įspėjo G. Dudas.

Paklaustas, ar verta vėl skelbti karantiną, mokslininkas suabejojo, ar tam užtektų politinės valios. Tačiau labai griežtas karantinas esą galėtų padėti situaciją sušvelninti.

Virusų tyrėjas mano, kad apie reikšmingesnius ribojimus reikėjo galvoti šiek tiek anksčiau.

„Labiau norėčiau intensyvesnės informacijos kampanijos, tiesiog pasakyti žmonėms, kad ateinančios dvi savaitės bus sunkesnės, kad turėtų būti pasiruošę: galbūt šiek tiek turėti daugiau maisto namuose, galbūt pasiruošti, kad medicininė pagalba gali būti nesuteikta taip greitai, kaip anksčiau ir tokiu būdu bandyti kažką daryti. Žinoma, griežtesnis savaitės–dviejų karantinas gal būtų ne pro šalį, tačiau daugeliui žmonių tokie dalykai yra nusibodę ir labai gaila matyti, kad jie tiesiog neišmoko vertinti situacijų“, – kalbėjo G. Dudas.

Guodžia tai, kad omikron atmainos sukelta COVID-19 liga pasireiškia lengvesniais simptomais.

„Kaip rodo tyrimai, be to, kad persirgę arba paskiepyti žmonės serga lengviau. Omikron panašu, kad sukelia šiek tiek lengvesnę ligos eigą. Išeina toks dvigubas išlošimas, bet tie atvejų rekordai, kuriuos matome dabar yra tik pati pradžia.

Galime pasižiūrėti, kas vyksta kitose Europos valstybėse, kur dabartinis omikron pikas yra tiesiog nepalyginamas su jokia buvusia banga. Aišku, mirtingumas daugelyje šalių nėra pakilęs pakankamai ženkliai, tačiau vis tiek mirčių yra“, – komentavo G. Dudas.

Mokslininkas siūlė neabejoti, ar verta skiepytis susiprinančiąja vakcinos nuo koronaviruso doze, nes tikimybė užsikrėsti, nors ir negarantuota, bet vis tiek sumažėja. Kita vertus, apsauga nuo hospitalizacijos bent kažkuriam laikui pakyla. Tad dabar, matant, kaip kyla atvejų skaičius esą ypač naudinga revakcinuotis, jeigu to dar nebuvo padaryta.

Kartu G. Dudas pasakė, kad turėsime dar daugiau naujų sumuštų susirgimo rekordų, o tikrojo naujų atvejų skaičiaus galime nė nežinoti, jeigu testavimo pajėgumai bus išnaudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)