Kiti gi pamato, kad neva lankėsi pas gydytoją, kurio nė nežino. Tokių skundų yra ne vienas.

Vilniuje jau ne vienus metus gyvenanti Ugnė portalui „Delfi“ pasakojo radusi įrašą apie tai, kad rugsėjo 23 dieną lankėsi pas šeimos gydytoją viename privačiame medicinos centre Klaipėdoje profilaktiniam patikrinimui. Šiame medicinos centre Ugnė buvo kažkada registruota, kai dar gyveno Klaipėdoje. Bet dabar ji jau keliolika metų su šeima gyvena sostinėje.

E. sveikatoje taip pat įrašyta, kad Ugnė uostamiesčio medicinos centre lankėsi 6 val. ryte, nors tądien buvo Vilniuje, tad fiziškai negalėjo ten atsidurti. Įrašą moteris pastebėjo atsitiktinai, kai, pasidariusi antikūnų tyrimą, nusprendė sužinoti, ar nesuvesti jo rezultatai.

„Tai, kad buvau minėtame medicinos centre – melas. Bet, kai per „Facebook“ užklausiau medicinos centro dėl šio apsilankymo, gavau tik automatinį atsakymą. Su manimi daugiau niekas iš šio medicinos centro taip ir nesusisiekė, kaip atsirado įrašas nepaaiškino. Tik vėliau pastebėjau, kad jis iš E. sveikatos pradingo“, – pasakojo Ugnė.

Su panašia situacija susidūrė ir Judita, socialiniame tinkle „Facebook“ papasakojusi, kad po to, kai buvo paskiepyta nuo koronaviruso, E. sveikatoje aptiko įrašą apie vizitą pas gydytoją, kurios gyvenime nebuvo mačiusi, ir net nustatytą diagnozę: „lėtinės kvėpavimo ir kitos ligos“.

Įraše nurodyta, kad paskiepyta buvo 7:45 val., o prieš tai, 6:06 val. ryte lankėsi pas gydytoją.

Kiti žmonės taip pat rašė aptikę mistinius įrašus E. sveikatoje. Pvz., Jūratė pasakojo, kad skiepo dieną aptiko įrašą apie vizitą poliklinikoje, kurioje paskutinį kartą lankėsi gal prieš 20 metų.

Panašų įrašą apie vizitą kitame mieste esančioje poliklinikoje rado ir septyniolikmetės dukros mama.

O štai svetur gyvenanti Vitalija pasakojo apie įrašą, kad ji su vaikais lankėsi pas gydytoją Lietuvoje, nors tuo metu net nebuvo šalyje.

Kaip rodo gyventojams užkliuvę įrašai, prie dažno jų e. sveikatoje nurodyta diagnozė „U07.6 Imunizacijos nuo COVID-19 ligos poreikis“, prie kitų įrašytos kitos diagnozės.

Kaip šie netikri duomenys galėjo atsirasti E. sveikatoje, paklausėme „Registrų centro“ atstovo spaudai Mindaugo Samkaus.

Mindaugas Samkus

„Duomenis į E. sveikatos sistemą įveda sveikatos priežiūros įstaigų (poliklinikų, laboratorijų ar vakcinacijos centrų) darbuotojai. Registrų centras yra atsakingas tik už techninę sistemos veikimo dalį.

Taisykles ir tvarkas kas, kada ir kokius duomenis turi įvesti į sistemą nustato šios sistemos valdytoja (savininkė) Sveikatos apsaugos ministerija“, – atsakė specialistas.

Sveikatos apsaugo ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis paaiškino, kad diagnozė „U07.6 Imunizacijos nuo COVID-19 ligos poreikis“ yra priskiriama kiekvienam skiepijamam asmeniui.

„Ji reiškia, kad asmeniui nėra nustatyta kontraindikacijų COVID-19 ligos vakcinai ir, atsižvelgiant į jo sveikatos būklę, toks asmuo gali būti skiepijamas COVID-19 vakcina. Šią diagnozę į e. sveikatos sistemą įrašo skiepijimą atliekantis sveikatos priežiūros specialistas.

Jeigu ligos istorijoje atsirado kita diagnozė, o asmuo nesilankė pas gydytoją ar su juo nesikonsultavo nuotoliniu būdu, dėl išsamesnio paaiškinimo reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją“, – patarė J. Gališanskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)