Kaip LNK laidai „Info diena“ pasakojo įmonės „In Genes“ įkūrėja Austėja Kilikevičiūtė, šią dar mažai kur pasaulyje naudojamą paslaugą – nustatyti žmonėms polinkį sirgti tam tikromis ligoms bei fizines ypatybes iš seilių mėginio, stengiamasi padaryti kaip įmanoma paprastesnę.

„Vienintelis dalykas, ką reikia padaryti, tai internete užsisakyti kokį nors tyrimą. Dabar vystome Alzheimerio ir Parkinsono ligos tyrimus, arba sportinių pranašumų. Užsisakote į namus, gaunate visą rinkinį, iš vidinės žando dalies reikia paimti seilių mėginį, grąžinate jį į laboratoriją. Tada atliekame darbą laboratorijoje ir jums grįžta atsakymas su aiškia rizika ir polinkiu, ar jis yra, ar ne, ir tolimesnėmis rekomendacijomis“, – pasakojo A. Kilikevičiūtė.

Mėginys apsauginėje medžiagoje, kuri įeina į rinkinį, gali būti maždaug apie mėnesį, nesvarbu, kokioje temperatūroje.

„Idėja atsirado labai netikėtai, nes aš esu medicinos genetikė, dirbusi mokslų darbuotoja. Ši sritis yra mano darbas, mano mylima sritis, su kuria dirbu kasdien. Mes atliekame DNR sekoskaitą ir kilo mintis, galbūt būtų įmanoma nuspėti, kuris žmogus yra atletiškesnis už kitus ir jam su mažiau pastangų bus galima greičiau pasiekti rezultatą. Toliau idėja vystėsi. DNR gali parodyti ne tik pranašumus, bet ir trūkumus, mūsų ypatybes“, – sakė LNK pašnekovė.

Austėja Kilikevičiūtė

Šiuo metu laboratorija tiria tik tas ligas, kurios yra gydomos. Jei gaunamas rezultatas, kad žmogus turi polinkį kažkuriai ligai, kartu su atsakymu pateikiamos ir rekomendacijos, kaip padėti išvengti ar atitolinti ligą.

„Skirtingoms ligoms reikia ir skirtingų rekomendacijų. Mūsų tikslas ateityje tirti dar daugiau ligų, kurias anksčiau atradus būtų galima jų išvengti“, – kalbėjo A. Kilikevičiūtė.

Visgi, genetika, pasak pašnekovės, yra gana naujas ir brangus mokslas. Dar tik prieš dešimtmetį buvo nuskaitytas žmogaus genomas, tai kainavo milijonus dolerių. O tai, kad dabar galime nustatyti ligas, yra labai didelis žingsnis.

„Dabar tiriama, kad galbūt per genus paveldimos ir kai kurios žmogaus savybės, charakterio bruožai, plaukų, akių spalva. Mes šiuo metu pasinaudojame tai, kad jau yra atrasta. Kai bus nustatyti ir pakankamai aiškiai ištirti charakterio bruožai, galbūt ateityje tirsime ir tai.

Chromosoma

Visame pasaulyje yra labai nedaug įmonių, kurios atlieka tokius tyrimus. Tai naujos technologijos, jos brangios, reikia įdėti daug darbo ir laiko“, – sakė genetikė.

Dabar įmonė ieško investuotojų, kurie galėtų padėti greičiau vystyti produktą.

„Genetika yra naujas mokslas, reikia ne tik genetikų, bet ir bioinformatikų, galingų kompiuterių. Mes kol kas dirbame su tuo, ką turime. Šiuo metu ieškome 1 mln. investicijų ir tikimės, kad per metus su tokiomis investicijomis išvystytume produktus ir išeitume į kitas rinkas, ne tik Lietuvoje“, – lūkesčiais dalijosi genetikė.

Reportažą galite pamatyti LNK siužete:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)