„Naujų metų naktis yra pati baisiausia per visus metus“

Kaip laidoje pasakojo gydytojas, Naujųjų metų naktis gydytojams yra pats darbymetis.

„Naujų metų naktis yra pati baisiausia per visus metus, su ja gali konkuruoti tik Joninių naktis. Traumatiškumas labai didelis. Pradžia prasideda nuo 2 valandos naktį, praktiškai po to dar 36 valandas plūsta pacientai, kurie patyrė traumą būtent per Naujuosius“, – sakė gydytojas traumatologas.

Traumų pasitaiko pačių įvairiausių – nuo kritimo iki sprogmenų, muštynių. Gydytojo teigimu, pacientai, patekę į ligoninę, dažniausiai būna labai rimtai susižaloję. Kasmet daugybė traumų nutinka ir dėl petardų bei fejerverkų.

„Petardos sukelia labai daug sužalojimų. Dažniausiai tai būna dėl neatsargumo. Aišku, pagrindinis faktorius, kuris lemia šį neatsargumą, yra alkoholis. Naujųjų metų naktis tuo ir išsiskiria, nes yra besaikis alkoholio vartojimas. Jis padidina bet kokių traumų ir fejerverkų riziką. Reakcija sulėtėjusi, sprogimas būna netoli kūno, plaštakose“, – kalbėjo A. Zubrickas.

Artūras Zubrickas

Gydytojas prisiminė ir keletą istorijų iš savo pacientų, kuriuos teko sutikti priėmimo kambaryje.

„Žmogus bandė uždegti petardą nuo cigaretės. Kažkas užkalbino ir ji sprogo šalia veido. Žmogus liko be lūpų ir be priekinių dantų. Tai vaizdas buvo kraupus, o tam žmogui buvo visiškai vienodai, jis juokėsi, sako na, tai kas, sutvarkys“, – su šypsena prisiminė gydytojas.

Ne kartą yra tekę gelbėti ir sumuštus pacientus.

„Atvežta moteris su praskelta kakta. O priežastis buvo neištikimybės faktas, įvykęs prieš 20 metų. Sugyventinis, prisiminęs įvykį, nutikusį prieš 20 metų, moterį sumušė“, – savo darbo patirtį ligoninėje Naujųjų metų naktį pasakojo pašnekovas.

Visgi, yra ir gerų tendencijų – A. Zubrickas pastebi, kad per Kūčias ir Kalėdas priėmimo kambaryje vis mažiau pacientų, tą dieną patyrusių traumas. Pasak pašnekovo, lyginant su situacija, buvusia prieš 5 metus, sumažėjo ir smurto, ir neblaivių žmonių. Deja, bet per Naujuosius tokių gerų tendencijų dar nesimato.

Itin didelė pankreatito rizika

Kita laidos pašnekovė, gydytoja toksikologė Gabija Laubner taip pat yra ne kartą dirbusi Naujųjų metų naktį ir dieną po to. Gydytoja juokauja, kad traumatologai ir toksikologai kartais susilažina, kuris pacientas – apsinuodijęs alkoholiu ar su trauma – bus pirmasis po vidurnakčio. G. Laubner pastebi, kad daugybės traumų ir nelaimių būtų galima labai lengvai išvengti, jei tik žmonės būtų atsakingesni.

„Tikrai nemažai žmonių vakarėlius tęsia vartodami kitas psichoaktyvias medžiagas. Naujų metų naktį ar sausio 1 dieną tenka suteikti pagalbą tiems asmenims, kurie naudojo psichoaktyvias medžiagas, ypač psichostimuliatorius, kad ilgiau išliktų energingi, linksmi, galėtų visą naktį švęsti. Ryte pasekmės būna liūdnos ir žmonės patys kreipiasi į medikus, nes negali būti toje būsenoje, kurią sukelia šios medžiagos“, – sakė G. Laubner.

Gabija Laubner

Viena didžiausių klaidų, kurią gali padaryti žmogus, ir kuri turi liūdnas pasekmes, tai psichoaktyvių medžiagų maišymas su alkoholiu. Tokia kombinacija labai stipriai išbalansuoja žmogaus psichinę ir fizinę būklę. Alkoholis organizmą slopina, o štai psichoaktyvios medžiagos, tokios kaip amfetaminas, ekstazi, stimuliuoja. Taip pat yra ir su energiniais gėrimais.

Tokiu atveju žmogus nejaučia, kiek alkoholio jis suvartojo. Tik tada, kai pasibaigia psichoaktyviosios medžiagos veikimas, pasijaučia ir tikrasis suvartoto alkoholio kiekis, kuris sukelia labai sunkų apsinuodijimą.

„Kita pacientų grupė yra tie, kurie dėl socialinės izoliacijos švenčia vieni, jaučiasi vieniši ir dėl to gali prieš save kelti ranką“, – sakė gydytoja.

Dar viena pacientų grupė, kuri dažnai į kreipiasi į medikus švenčių metu, yra tie žmonės, kurie sumaišo alkoholį su riebiu maistu.

Gydytoja perspėja: jei maišomas gazuotas alkoholis su riebiu maistu, jau kitą dieną po švenčių gali pasireikšti labai sunkūs kasos uždegimai, pankreatitas.

„Karbonizuotas gėrimas, toks kaip alus, ir riebi mėsa, arba toks „moteriškas“ variantas – šampanas ir riebus pyragėlis, gali labai stipriai pakenkti kasai“, – perspėjo medikė.

Tokiu atveju prasideda pykinimas, vėmimas, gausus viduriavimas, pradeda skaudėti pilvą, skausmas plinta į nugarą, bendra savijauta būna itin bloga. Uždegimas gali kilti ne tik kasoje, bet ir visoje pilvo srityje.

G. Laubner pataria, jog prasidėjus tokiems simptomams, ypač, jei jie tęsiasi kelias dienas, kuo greičiau kreiptis į medikus, kad pagalba būtų suteikta laiku.

Patarė, kaip atskirti sumušimą ir rimtą lūžį

Traumų pikas, pasak A. Zubricko, priėmimo kambaryje prasideda maždaug 2-3 valandą nakties, kai žmonės po Naujųjų išeina prie eglutės. Itin dažnai problemas sukelia netinkamai pasirinkta avalynė, mat išėjus į lauką pažiūrėti fejerverkų ar eglutės, liekama su tais pačiais šventiniais bateliais, nors takai neretai būna tuo metu būna slidūs.

„Sunerimti reikia tada, jei nukritai ir negali atsistoti, yra stiprus, aštrus skausmas, prasideda tinimas. Žinoma, reikia stengtis nesistoti ant užgautos kojos. Pradžioje skausmo gali nebūti, įvyksta kaip šokas, stresas. Bet stiprėjant skausmui, jei negalite pajudinti užgautos vietos, koja ar ranka krypsta į šoną, reikia kuo greičiau galūnę mobilizuoti. Tai reiškia, rasti kokį nors pagalį, prašyti pagalbos aplinkinių. Jei nėra galimybės atvykti pačiam, kviesti greitąją pagalbą“, – patarė gydytojas traumatologas.

Lūžį išduoda didžiulis skausmas, taip pat pastebima deformacija, jei sąnarys ar koja, ranka atrodo ne taip, kaip buvo prieš tai, prasidėjęs smarkus tinimas.

Gydytojas pataria einant į lauką užsidėti specialius antbačius, vadinamas „kates“, kurios sumažina paslydimo riziką.

Padėti skaidyti alkoholį gali tik laikas

G. Laubner pabrėžė, kad žmonėms, kurie turi priklausomybę nuo alkoholio, bet koks jo kiekis sukelia didelę riziką. Visiems kitiems gydytoja linki nepamiršti saiko ir pagalvoti, ką ir dėl ko vartoja.

„Pati alkoholio rūšis žmogaus savijautai neturi didelės reikšmės, nes visas alkoholio skilimas vyksta kepenyse. O kepenys etikečių neskaito, nežino nei skonio, nei kvapo, nei alkoholio rūšies. Vienintelis dalykas, kas gali padėti skaidyti alkoholį, yra laikas ir vandens gėrimas. Bet iš esmės daugiausiai lemia laikas, kada alkoholis kaip nuodas bus pašalintas iš organizmo“, – sakė G. Laubner.

Gydytoja taip pat pastebi, kad jauni žmonės dažnai vietoje alkoholio pasilinksminimui vartoja stimuliuojančias psichoaktyviasias medžiagas, nes nori švęsti kuo ilgiau ir neiti miegoti. Tokios medžiagos dažniausiai būna metamfetaminas, amfetaminas, labai stiprios sintetinės medžiagos. Pastarųjų tikslios sudėties nežino nei tie, kurie jas vartoja, nei gamintojai, tad jos sukelia didžiulę grėsmę.

„Kalbant apie vartojimą namuose, didėja receptinių vaistų vartojimas, tų vaistų, kurie ramina, migdo“, – pastebėjo RVUL gydytoja toksikologė.

G. Laubner taip pat patarė, kada greitąją pagalbą reikia kviesti nedelsiant ir kaip apsisaugoti nuo didelių nelaimių per šventes.

„Sąmonės netekimas jau yra ta situacija, kai reikia kuo greičiau kviesti pagalbą. Žinoma, tai gali padaryti esantys šalia. Patarti nevartoti psichoaktyvių medžiagų yra tas pats, kaip paaugliams patarti neužsiimti lytiniais santykiais, geriau parekomenduoti, kaip apsisaugoti. Jei yra draugų kompanija, pasirinkti vieną žmogų, kuris galėtų prižiūrėti visus, nes dažnai šios medžiagos sukelia haliucinacijas, matomi vaizdai, girdimi garsai, kurių nėra. Jei perdozuojama ir susižalojama, tikrai nedelsti ir kreiptis“, – patarė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)