„Sunku pasakyti, tai diskusinis klausimas, manau, kad artimiausiu metu gali plėstis [privaloma vakcinacija]. Krašto apsauga ir šiaip turi savo nuostatas ir vakcinuojasi pakankamai privalomai. Bet šiame etape skubos tvarka yra šios sritys, kurios labai svarbios išsaugoti“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Viceministrės teigimu, jeigu žmogus nesutinka vakcinuotis, jam gresia atleidimas po 3 mėnesių.

Teikiant projektą dėl privalomo skiepijimo, didžioji dalis profesijų, kurių atstovai turėtų privalomai vakcinuotis, buvo išbrauktos iš sąrašo. Jame liko tik darbuotojai iš asmens sveikatos priežiūros ir socialinių įstaigų.

„Tai pakoregavo naujoji atmaina, omikron, kai turime priimti greitesnius sprendimus ir pasirinkti pagrindines sritis, kurios turi didžiausią riziką, tai yra sveikatos priežiūrą. Turime užtikrinti paslaugų teikimą visiems, ne tik COVID-19 pacientams. Sveikatos priežiūros darbuotojai dėl izoliavimo ir kitų aspektų turi didžiausią riziką. Toks pirmo etapo sprendimas. Ateityje šis įstatymas gali pasipildyti kitomis profesijų grupėmis“, – neslėpė A. Bilotienė Motiejūnienė.

„Camelia“ vaistinėje

Iš pradžių, jei yra galimybė, tokiam asmeniui, kuris nesutiktų skiepytis, turėtų būti pasiūlytas nuotolinis darbas. Jei nuotoliu savo darbo darbuotojas atlikti negali, jam gresia nušalinimas iki 3 mėnesių, taip pat jis gali būti perkeltas į kitas pareigas ar kitą darbą.

Jei po nušalinimo praėjus 3 mėnesiams šalyje vis dar bus įvesta ekstremali situacija ir nebus priimti kiti sprendimai, darbuotojo laukia atleidimas.

Taip pat sveikatos apsaugos viceministrė pasidžiaugė revakcinacijos tempais Lietuvoje.

Anot A. Bilotienės Motiejūnienės, vos prieš porą dienų buvo 240 tūkstančių žmonių, kurie neturėjo galimybių paso, suėjus 7 mėnesių terminui po vakcinos ar persirgimo.

„Matome jau ketvirtą savaitę padidėjusius vakcinacijos tempus, turime po 16–17 tūkstančių per dieną, besivakcinuojančių trečia doze. Matome pakankamai aktyvų požiūrį. Po trečios dozės vakcinų efektyvumas padidėja iki 75 proc. prieš naują atmainą“, – priminė viceministrė.

Šiuo metu po persirgimo galimybių pasas galioja 210 dienų. Jei asmuo persirgo ir pasiskiepijo viena doze, galimybių pasas galioja neribotą laiką. Taip nuspręsta dėl to, kad po ligos jau praėjus 4 mėnesiams antikūnų randama daug mažiau. Papildomai pasiskiepijus, apsauga susidaro daug didesnė.

Taip pat neribotą laiką galiojantis galimybių pasas yra suteikiamas ir po 3 dozės. Neribotą laiką galimybių pasas galioja ir vaikams, kurie pasiskiepijo 2 dozėmis vakcinomis bei suaugusiems, kurie persirgo ir pasiskiepijo 2 dozėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės