Pasak jos, kompanijos „Roche“ sukurtas preparatas „Ronapreve“ (kasirivimabo ir imdevimabo derinys) į Lietuvą atgabentas pirmadienį, jis bus skiriamas nesunkia COVID-19 ligos forma sergantiems ligoninių pacientams, kuriems nereikia papildomo deguonies.

Europos vaistų agentūra (EVA) lapkričio viduryje pritarė „Ronapreve“ registracijai ir rekomendavo skirti šį preparatą COVID-19 liga sergantiems asmenims nuo 12 metų, jei jie sveria mažiausiai 40 kilogramų, jei nereikia pagalbinio gydymo deguonimi, bet yra padidėjusi rizika būklei blogėti iki sunkios COVID-19 ligos. Preparatas taip pat gali būti skiriamas COVID-19 ligos profilaktikai 12 metų ir vyresniems, sveriantiems mažiausiai 40 kilogramų pacientams.

Per Europos Komisijos organizuojamus bendruosius pirkimus Lietuva įsigijo 60 dozuočių vaistinio preparato „Ronapreve“, jų užteks 60-ies pacientų gydymo kursui.

Vaistai

Vaistai pristatyti į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlį ir artimiausiomis dienomis bus paskirstyti gydymo įstaigoms. Papildomai numatyta įsigyti dar 340 dozuočių „Ronapreve“.

Šiuo metu sunkia COVID-19 liga sergantiems pacientams, kuriems dėl pneumonijos būtina deguonies terapija, skiriamas vaistinis preparatas „Veklury“ (veiklioji medžiaga – remdesiviras). EVA patvirtino šį preparatą praėjusių metų birželį.

Lietuva šiuos vaistus perka centralizuotai kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Gruodžio 20-ąją Europos Komisija patvirtino galimybę skirti „Veklury“ suaugusiesiems, kuriems nebūtina deguonies terapija, bet yra padidėjusi rizika, jog liga progresuos iki sunkios COVID-19 ligos formos.

Vaistai

Lietuva dalyvauja ir kituose Europos Komisijos vykdomuose centralizuotuose pirkimuose dėl monokloninių antikūnų ir antivirusinių vaistų, skirtų gydyti COVID-19 ligai, įsigijimo.

Pasak SAM, „kalbėjimas vienu balsu“ padeda susitarti dėl geresnių pirkimo sąlygų šalims narėms, o centralizuotas pirkimas pasiteisino ir įsigyjant COVID-19 vakcinas: ES šalys jas gavo vienos iš pirmųjų ir užsitikrino stabilų tiekimą keleriems metams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)