Tačiau vien su šiais pokyčiais eilių už vakcinavimą atsakingi asmenys nesieja. Esą jos stebimos jau kelias savaites.

„Kalbant apie vakcinavimo centrus, maždaug prieš 3 savaites vakcinavosi apie 6–8 tūkstančiai, – 3 savaites jaučiame padidėjusį vakcinacijos poreikį ir skaičių (apie 13–14 tūkstančių per dieną). Tai parodo, kad žmonių aktyvumas dėl stiprinamosios dozės arba vakcinacijos padidėjo. Kalbėjome ne kartą apie gruodžio 28 dienos pokyčius, bet tikriausiai informacijos niekada nebūna per daug. Žinoma, turime laisvų vietų“, – teigė žurnalistams sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Vilniuje pokyčius stebi jau apie mėnesį

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas portalui „Delfi“ sakė, kad dabar besiskiepijančiųjų skaičius pasiekė vasaros pabaigos lygį. Jis išaugo, kai gruodį buvo prailgintas LITEXPO vakcinacijos centro darbo laikas ir pradėta skiepyti jauniausia amžiaus grupė – vaikai nuo 5 iki 11 metų.

„Praėjusią savaitę per dieną visame mieste pasiskiepydavo apie 4500–5000 žmonių. Paskutinę savaitę prieš didžiąsias metų šventes stebime stabilią situaciją. Veikiausiai įtakos tam turi ir šventinis laikotarpis, žmonių ruošimąsis šventėms.

Ne paslaptis, kad šiuo metu viena populiariausių – sustiprinančioji vakcinos dozė, trečiuoju skiepu šiomis dienomis skiepijasi apie pusė į vakcinacijos punktus atvykstančių gyventojų. Nuo praėjusios savaitės, kada pradėta skiepyti vaikus nuo 5 iki 11 metų, iki šios dienos jau paskiepyta apie 2000 vaikų“, – teigė P. Vaitekėnas.

Eilės prie "Litexpo" vakcinavimo centro. Asociatyvi notr.

Anot specialisto, užsiregistruoti skiepui Vilniuje paprasta – tai galima padaryti svetainėje vakcina.vilnius.lt, 1808.lt arba paskambinus Karštosios linijos trumpuoju numeriu 1808.

Verta pažymėti, kad Sveikatos apsaugos ministerijos prašymu pagrindinio vakcinacijos centro LITEXPO darbo laikas pratęstas dviem savaitėms, nors planuota, kad skiepijimą nuo sausio 1-osios iš čia visiškai perims miesto poliklinikos, privačios klinikos ir vaistinės.

Klaipėdoje besiskiepijančiųjų srautas padvigubėjo

Aktyviau nei įprastai nuo koronaviruso skiepijasi ir klaipėdiečiai. Klaipėdos vakcinacijos centro koordinatorius Gediminas Dragūnas pasakojo, kad išaugusius besiskiepijančiųjų srautus stebi jau apie porą savaičių. Pvz., lapkričio paskutinę savaitę norinčių pasiskiepyti buvo apie 500 žmonių per dieną, o šį ketvirtadienį, dar likus dviem valandoms iki vakcinacijos centro uždarymo, jau buvo paskiepyta 800 klaipėdiečių. Dauguma jų gavo sustiprinančiąją vakcinos dozę, mažesnė dalis – pirmąsias.

Kol kas anksti kalbėti apie vaikų skiepijimo duomenis, tačiau, anot pašnekovo, 5–11 metų amžiaus klaipėdiečių skiepijimas kol kas vyksta vangokai.

„Camelia“ vaistinėje

G. Dragūnas pasakojo, kad populiariausia šiuo metu yra „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta vakcina „Comirnaty“. „Janssen“ ir „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcinas sustiprinančiai dozei renkasi mažiau žmonių.

Pasidomėjus, ar susidaro norinčiųjų skiepytis eilės, G. Dragūnas sakė, kad kaip kada. Esą net sunku pasakyti, nuo ko tai priklauso.

Vakciną nuo COVID-19 klaipėdiečiai, kurie registruojasi skiepui, gali gauti iškart. Ketvirtadieniais Klaipėdos vakcinacijos centre galima pasiskiepyti ir be išankstinės registracijos.

Paskiepyta beveik pusė Kauno paauglių

Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistė Rasa Markauskaitė pasakojo, kad Laikinojoje sostinėje bendra tendencija jau kurį laiką išlieka nepakitusi – per dieną paskiepijama apie 2–3 tūkst. kauniečių, didžiąją dalį sudaro besiskiepijantys sustiprinančiąja doze.

„Camelia“ vaistinėje

„Matome pozityvius pokyčius skiepijant 12–15 m. amžiaus grupės vaikus. Čia jau paskiepyta beveik 42 proc. visų mažųjų kauniečių.

Pačios jauniausios amžiaus grupės vakcinacijos tendencijas dar sunku komentuoti. Galimybė paskiepyti vaikus iki 12 m. sudaryta prieš mažiau nei mėnesį, o vakcinavimas prasidėjo prieš savaitę. Taip pat artėja žiemos atostogos bei vyksta pasiruošimas šventėms, todėl natūralu, kad registracijos dar nėra intensyvios“, – paklausta, ar noriai kauniečiai skiepija vaikus, sakė R. Markauskaitė, pridūrusi, kad per praėjusią parą (gruodžio 22 d.) Kaune paskiepyta arti 100 vaikų iki 16 metų, daugiau kaip pusė jų (54) – jaunesni nei 12 m.

Paskiepyti nuo COVID-19 norintys kauniečiai gali rinktis iš daugiau kaip 30 vakcinavimo vietų, todėl tikrai nesunku rasti vakcinavimo centrą arčiau namų, kuris priimtų jiems patogiu laiku.

Iki sausio 24 d. dirbs pagrindinis Kauno vakcinavimo centras – Ledo rūmai. Čia gyventojų išankstinė registracija vyksta įprastu metodu – užsiregistravus per Koronaviruso karštąją liniją 1808, jų interneto svetainėje 1808.lt ar platformoje vakcinavimas.kaunas.lt.

Nuo COVID-19 savo pacientus arba visus gyventojus skiepija privačios sveikatos priežiūros įstaigos. Kai kurios taip pat teikia skiepijimo namuose paslaugą vienišiems senjorams ar asmenims, kurie turi mobilumo problemų ir patys negali atvykti į skiepijimo vietą.

Skirtinguose miesto mikrorajonuose išsidėstę vakcinavimo centrai gyventojus priima tik su išankstine registracija. Visų vakcinavimo punktų darbo laikai, kontaktiniai numeriai ir kita aktuali informacija skelbiami bei nuolat atnaujinami internete: svarbu.kaunas.lt/vakcinacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės