Moteris rodo nepradėtų vaistų nuo kraujospūdžio buteliuką, kurį išrašė vietos ambulatorija.

„Nusipirkau, perskaitau informacinį lapelį. Parašyta, kad cukriniu diabetu sergant nevartoti“, – kodėl jai netiko vaistai aiškino R. Jonaitienė.

Kadangi vaistų kaimuose niekas nepakeitė, moteris ryžosi persirašyti į rajono polikliniką Panevėžyje pas kurį nors šeimos gydytoją. Tačiau pas gydytoją patekti sudėtinga, net turint didelį kraujo spaudimą.

Žmonės skundžiasi, kad neįmanoma prisiskambinti į poliklinikos registratūrą. Viena moteris teigė bandžiusi 30 kartų prisiskambinti į poliklinikos registratūrą ir vis nesėkmingai: signalas visada buvo užimtas.

Panevėžio rajono poliklinikos vyriausioji gydytoja Neringa Šinkūnienė aiškina, kad registratūros darbuotojos kasdien priima po 3 tūkst. skambučių.

Neringa Šinkūnienė

Eilės pas šeimos gydytojus egzistuoja, bet ne pas visus.

„Yra gydytojai, kurie yra komunikabilūs, bendraujantys. Kompetencija turbūt visų panaši, nes visus ruošia tas pats universitetas, bet žmogiškosios savybės skiriasi. Todėl kai kurie gydytojai turi prisirašę po beveik 2 tūkst., kiti – po 1 100“, – pastebėjo N. Šinkūnienė.

Fiziškai poliklinikoje eilių nėra. Kaip sako pacientai, ilgosios eilės yra namie, laukiant.

„Namuose iki mėnesio ir panašiai užtrunka pas gydytojus užsiregistruoti. Ateini mėnesiui vaistų išsirašyti, parėjęs vėl registruojiesi sekančiam kartui“, – LNK žinioms kalbėjo poliklinikoje sutiktas pacientas.

Medikų teigimu, rajonas senas, ne studentų ir dėl to eilės pas gydytojus ilgesnės.

„Vieną dieną skauda kairę koją, po savaitės jau pradėjo skaudėti dešinę koją, o paskui dar ir žiūrėk ranką skauda, o paskui dar ir galva sukasi – ir kiekvieną kartą vyresnio amžiaus žmogus ras dėl ko ateiti“, – kalbėjo šeimos gydytoja Vilma Palinauskienė.

Panevėžio poliklinika

Šeimos gydytoja turi pusantro tūkstančio prisirašiusių pacientų. Jos įsitikinimu, darbas būtų kur kas efektyvesnis, jeigu pacientų srautai būtų ribojami.

„Mano asmenine nuomone, nedraudžiama žmogui pas daktarą eiti, nėra kriterijų. Jeigu močiutė nori, ji gali kas savaitę registruotis ir ateiti. Latvijoje yra atėjimo pas daktarą mokestis ir jau daug metų“, – sakė V. Palinauskienė.

Praėjusios kadencijos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokį siūlymą vertino kaip politiškai nepopuliarų.

Visą reportažą žiūrėkite čia: