Ieva išsiaiškino, kad Mažeikių ligoninėje tokie testai kainuojanet perpus pigiau – 15 eurų, o Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos ligoninėse gimdyves lydintys asmenys apskritai tiriami nemokamai. Esą testus kompensuoja Valstybinė ligonių kasa.

„Susisiekus su Šiaulių ligonine paaiškinimo, kodėl testas mokamas, negavau, išskyrus pasiteisinimą, kad tokia yra jų vidinė politika“, – sakė į portalą „Delfi“ nusprendusi kreiptis Ieva.

Portalo žurnalistei susisiekus su VUL Santaros klinikų, LSMU Kauno klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovais žiniasklaidai, visi jie patvirtino, kad jų įstaigose PGR testai vienam gimdyvę lydinčiam asmeniui atliekami nemokamai.

O štai Respublikinėje Šiaulių ligoninėje už testą gimdyvę lydinčiam asmeniui išties tenka susimokėti pačiam.

Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė aiškino, kad jų gydymo įstaigoje vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos 2020 m. birželio 17 d. įsakymo „Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo esant Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtai valstybės lygio ekstremaliajai situacijai organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ aktualia redakcija. Pagal ją parengtame Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus įsakyme numatyta, kad gimdyvei ir ją lydinčiam, artimam asmeniui atvykus į šią gydymo įstaigą turi būti paimamas ir PGR metodu ištiriamas ėminys viruso SARS-CoV-2 tyrimui.

Gimdyvei tyrimas atliekamas nemokamai, o ją lydinčiam artimam asmeniui SARS-CoV-2 tyrimas atliekamas jo paties lėšomis, sumokant ligoninės direktoriaus įsakymu nustatytą tyrimo kainą, Respublikinės Šiaulių ligoninės mokamų paslaugų teikimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka.

Šiaulių apskrities ligoninės Moters ir vaiko klinika. ŠAVA nuotr.

SARS-CoV-2 tyrimo nereikia atlikti, jei:

  • gimdyvė serga COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir jai SARS-CoV-2 virusas jau nustatytas;
  • gimdyvei ar gimdyvę lydinčiam, artimam asmeniui viruso SARS-CoV-2 tyrimas (tiriant PGR metodu) buvo atliktas ne vėliau kaip prieš 72 val. ir tyrimo rezultatas buvo neigiamas bei gimdyvė ar gimdyvę lydintis, artimas asmuo laikėsi izoliacijos reikalavimų bei buvo pateikti tai įrodantys dokumentai;
  • gimdyvė ar gimdyvę lydintis, artimas asmuo yra pasveikę nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos), patvirtintos teigiamu SARS-CoV-2 tyrimo (tiriant PGR metodu) ar SARS-CoV-2 antigeno testo rezultatu, neturi COVID-19 ligai būdingų simptomų bei neatitinka epidemiologinių COVID-19 ligos kriterijų ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas), bei buvo pateikti tai įrodantys dokumentai.


Anot S. Tenytės, SARS-CoV-2 tyrimą PGR metodu gali tekti kartoti, jeigu gimdyvei ligoninėje tektų praleisti ilgiau kaip 48 val. PGR tyrimą gimdyvei tokiu atveju reikėtų pakartoti ne vėliau kaip po 72 val. nuo paimto pirmojo mėginio datos. Šis tyrimas gimdyvei atliekamas nemokamai.

Šiaulių ligoninės priimamasis

Gimdyvę lydinčiam artimam asmeniui, ketinančiam likti kartu su moterimi ligoninėje, PGR tyrimą gali tekti kartoti ne vėliau kaip po 72 val. nuo paimto pirmojo mėginio datos. Šį tyrimą lydinčiam asmeniui tektų apmokėti savo lėšomis, sumokant ligoninės direktoriaus įsakymu mokamų paslaugų teikimo tvarkos apraše nustatytą tyrimo kainą.

Taigi, kodėl vienose gydymo įstaigose PGR testai nemokami ir gimdyvėms, ir jas lydintiems asmenims, o kitose lydintys asmenys už juos turi susimokėti patys? To paklausėme Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovų, tačiau kol kas atsakymo gauti nepavyko. Jį žadama paruošti artimiausiu metu.

Gavę SAM atsakymą, tekstą papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)