Į miokardito (širdies raumens uždegimo) ir perikardito (širdiplėvės uždegimo) atvejus po paskiepijimo „Pfizer“ ar „ Moderna “ iRNR tipo vakcina anksčiau buvo atkreiptas dėmesys ataskaitose dėl skiepų saugumo ir nedidelės apimties tyrimų išvadose.

Dėl šių pranešimų Prancūzija, Danija ir kitos šalys pataria tokiomis vakcinomis neskiepyti jaunesnių nei 30 metų žmonių.

„Skiepijimas mRNA-1273 („ Moderna “ vakcina ) buvo susietas su... padidėjusiu miokardito ar mioperikardito [atvejų] dažniu, ypač tarp 12–39 metų asmenų“, – sakoma tyrimo išvadose.

„Camelia“ vaistinėje

Jose taip pat nurodoma, kad skiepijimas „Pfizer“ vakcina yra susijęs tik su padidėjusia rizika moterims.

Išvados buvo paskelbtos medicinos žurnale „The BMJ“. Šis tyrimas žymi pirmą kartą, kai šalutinis skiepų poveikis buvo vertinamas visoje kurios nors šalies populiacijoje.

Nors tyrimas patvirtino riziką, autoriai akcentuoja, kad ji padidėja nedaug ir kad užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu keliamas pavojus yra didesnis.

Pažymima, kad iš paskiepytų žmonių, kuriems išsivystė miokarditas ar perikarditas, „tik keli“ patyrė sunkių pasekmių.

Po paskiepijimo „ Moderna “ preparatu 21 žmogui buvo diagnozuotas miokarditas ar perikarditas. Daugiau kaip pusė šių žmonių ligoninėse praleido mažiau nei 72 valandas ir nė vienas jų nemirė, be to, nė vienam nebuvo diagnozuotas širdies nepakankamumas.

„Mūsų išvados dėl miokardito ar mioperikardito nedidelės absoliučios rizikos pasiskiepijus „BNT162b2“ („Pfizer“ vakcina ) ar mRNA-1273 patvirtina bendrą tokių skiepų naudą individų, visuomenės ir pasauliniu lygiais“, – teigia autoriai.

Dalintis
Nuomonės