„Jei nustatyta omikron atmaina, izoliuojami visi, didelės rizikos sąlytį turėję asmenys 10 dienų, be galimybės susitrumpinti izoliaciją, nepriklausomai nuo to, ar jie paskiepyti, ar persirgę COVID-19 liga. Net po 3 vakcinos dozių, jei buvo nustatytas didelės rizikos sąlytis, izoliacija privaloma 10 dienų. Išimčių nėra“, – pasakojo J. Petravičienė.

Po sąlyčio su sergančiuoju omikron atmaina, ne anksčiau kaip 7 dieną po paskutinio kontakto priavlomai atliekamas SARS-CoV-2 PGR tyrimas.

Didelės rizikos sąlytis yra nustatomas tada, kai asmenys bendrauja ilgiau nei 15 minučių mažesniu nei 2 metrų atstumu be kaukių. Visgi, epidemiologai rekomenduoja didelės rizikos sąlytį vertinti atsargiai.

„Būna, kad žmonės sako, jog stovėjo tik apie 10 minučių ir per 2 metrus vienas nuo kito. Vis tiek siūlome žmonėms tokiu atveju izoliuotis, ypač, kai plinta delta ir omikron atmainos, kurios užkrečiamos greičiau“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Dėl sergančio žmogaus, kaip ir visais kitais atvejais, sprendžia gydytojas. Sergantiesiems izoliaciją visais atvejais paskiria ne epidemiologai, bet gydytojai. Nepriklausomai nuo atmainos, sergantis žmogus, jei ligos forma lengva, gydomas 10 dienų. Per tą laiką jam izoliacija privaloma.

NVI COVID-19 tyrimų laboratorija

„Jei turėjote kontaktą su sergančiu omikron atmaina, net ir praėjus izoliacijos laikotarpiui 10 dienų, mūsų specialistai rekomenduoja dar bent savaitę sumažinti kontaktus ir, jei yra galimybė, likti namuose“, – sakė NVSC atstovė.

Tuo metu, jei sergančiajam nustatyta ne omikron atmaina, izoliacija priklauso nuo to, ar žmogus pasiskiepijęs, persirgęs, ar imunizacijos neturi.

Jei žmogus pasiskiepijęs, bet nuo pilnos vakcinacijos praėjo daugiau nei 120 dienų, o sąlytis didelės rizikos, asmuo turi izoliuotis ir atlikti testą. Kai testas atliekamas ne anksčiau nei po 3-jų izoliacijos dienų PGR metodu ir yra neigiamas, žmogus gali nutraukti izoliaciją. Jei testo neatlieka, izoliuojamasi 10 dienų su galimybe 7 dieną atlikus testą nutraukti izoliaciją. Jei žmogus nepasiskiepijęs, privaloma izoliacija yra 10 dienų.

Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pranešė, kad dėl omikron atmainos Lietuvoje jau izoliuota daugiau nei 70 žmonių.

„Prieš kelias dienas, tik gavę informaciją apie įtariamus omikron atvejus, nedelsdami atlikome retrospektyvius, pagilintus epidemiologinius tyrimus kiekvienu atveju. Savaitgalis buvo darbingas – dėkoju Vilniaus departamento kolegoms. Izoliaciją be galimybės susitrumpinti paskyrėme daugiau nei 70-čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais. Suma sumarum – šimtai skambučių, ilgos valandos pokalbių, siekiant užsitikrinti, kad jokia, net menkiausia detalė, neprasprūstų“, – rašė R. Lingienė.


Pasak R. Lingienės, tebuvo laiko klausimas, kada omikron atmaina atsiras ir Lietuvoje. Abu omikron atvejai susiję su kelionėmis užsienyje.

„Įtarimų yra ir daugiau, bet kol nepatvirtinta, tol dirbame kaip su įtariamais atvejais. Laimei, šios atmainos plitimo visuomenėje šiandien dar nestebime. Bet tai tik laiko klausimas.

Saugotis turime DAR labiau nei anksčiau. Matome apklausų duomenis, kad vis rečiau žmonės dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų – sakyčiau, tai prabanga, kurios leisti sau jokiu būdu negalime“, – feisbuke rašė R. Lingienė.

 Rolanda Lingienė

Kol kas, pasak R. Lingienės, ši atmaina pavojingiausai dėl to, kad apie ją neturime pakankamai duomenų.

„Ankstyvieji duomenys rodo, kad omikron plinta keletą kartų greičiau nei delta; šia atmaina pakartotinai užsikrečiama dažniau; omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą, tačiau išlieka pagrindine ir esmine apsaugos priemone; sustiprinančioji vakcinos dozė apsaugo efektyviai; dauguma užsikrėtusių serga lengvai arba simptomų nejaučia, tačiau klinikiniam vaizdui susidaryti duomenų dar nepakanka“, – rašė R. Lingienė.

Epidemiologė ragino visus kuo greičiau skiepytis stiprinančiąja vakcinos doze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)