Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) pranešimo, pirminė ES šalių užkrečiamųjų ligų stebėsenos sistemoje sukauptų duomenų analizė parodė, kad tik 13 proc. (22) omikron atvejų buvo susiję su kelionėmis, o dauguma, t.y. 70 proc. ( 121) atvejų susijęs su vietiniu plitimu, įskaitant 45 proc. (78) atvejų, kurie buvo atrinkti atliekant lokalius protrūkių tyrimus.

Belgija, Danija, Suomija, Vengrija, Ispanija, Švedija ir Islandija - tai tos ES/EEE šalys, kurios informavo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrą, apie nustatytus užsikrėtimo omikron atvejus, kurie epidemiologiškai nebuvo susiję su kelionėmis. Tai rodo, kad ES/EEE šalyse galimas šios viruso atmainos vietinis – lokalus – plitimas.

Pagal sukeltos ligos sunkumą, visi ES/EEE šalyse išaiškinti omikron atmaina užsikrėtimo atvejai pasižymėjo lengva ar besimptome ligos eiga. Visgi, kaip pažymi ECDC, šiuos duomenis reikia vertinti atsargiai, nes patvirtintų atvejų skaičius yra per mažas, kad būtų galima suprasti, ar omikron ligos klinikinis vaizdas skiriasi nuo anksčiau nustatytų viruso atmainų.

Be to, 2021 m. gruodžio 13 d. Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūra pranešė apie vieną su omikron susijusią mirtį. Šiam asmeniui diagnozė buvo nustatyta ligoninėje.

Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jau 77 pasaulio šalyse nustatyta naujoji omikron viruso atmaina.

Šiuo metu mokslininkai siekia išsiaiškinti, koks yra po skiepo ar persirgus organizme susidariusių antikūnų poveikis omikron viruso atmainai. ECDC pranešime pateikiami preliminarūs JK atlikto vakcinos efektyvumo tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad prieš omikron viruso atmainą vakcinos veiksmingumas yra mažesnis lyginant su delta atmainos sukelta infekcija asmenims, skiepytiems dvejomis vakcinos dozėmis. Tačiau vakcinos veiksmingumas nuo omikron sukeltos infekcijos buvo panašus į veiksmingumą vertintą tarp asmenų, kuriems buvo Delta atmainos sukelta infekcija ir jie buvo skiepyti stiprinamąja vakcinos doze. Atkreipiamas dėmesys, jog tyrime nebuvo vertintas vakcinos veiksmingumas nuo sunkių ligos pasekmių.

Daugiau informacijos apie omikron paplitimą ES/EEE šalyse skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)