Kaip portalui „Delfi“ sakė KUL vyriausias gydytojas profesorius Vinsas Janušonis, iš pradžių omikron atmina įtarta laivu iš Nyderlandų į Klaipėdos uostą atplaukusiam olandui.

Vinsas Janušonis

Įtarimas kilo, kai dėl COVID-19 ligos paguldytas į KUL užsienietis prisipažino bendravęs su kitu omikron atmaina užsikrėtusiu asmeniu.

„Pradiniai įtarimai kilo todėl, kad jo draugui, su kuriuo bendravo, buvo nustatyta omikron atmaina Nyderlanduose. Omikron įtarta ir dėl anamnezės, ir dėl mūsų pradinių laboratorinių tyrimų. Dėl tam tikrų pakitimų įtarta, kad tai gali būti omikron atmaina.

Bet, atlikus išplėstinį tyrimą, tai nepasitvirtino. Tačiau šiandien turime dar vieną susirgusį žmogų iš to paties laivo. Kol kas atsakymų neturime“, – pasakojo profesorius V. Janušonis.

Antrasis jūrininkas, kuriam įtariama omikron, taip pat ne Lietuvos pilietis. Vėliau KUL l.e.p. Komunikacijos skyriaus vedėja Aistė Noreikaitė portalui „Delfi“ pranešė, kad ir antrajam jūrininkui omikron atmaina nepatvirtinta.

Klaipėdos universitetinė ligoninė

Abu jūrininkai, pasak mediko, yra jauni vyrai. Vienam – 37-eri, kitam – 39-eri. Ar jie buvo skiepyti, pašnekovas nežinojo.

Profesoriaus V. Janušonio žiniomis, kiti to paties laivo įgulos nariai taip pat tiriami dėl COVID-19.

Abiems į ligoninę patekusiems jūrininkams pasireiškę COVID-19 ligos simptomai yra tokie patys, kokie būdingi ir kitoms koronaviruso atmainoms.

Paklausius, kuo omikron atmaina ypatinga, profesorius sakė: „Kiek teko skaityti įvairius mokslinius ir populiarius straipsnius, ji yra greitai plintanti, daugiau pažeidžianti persirgusius ir skiepytus. Tokia yra pradinė informacija“.

Primename, kad, portalo JP.lt duomenimis, omikron įtariama ir iš kelionės grįžusiam panevėžiečiui.

Eugenijus Vilčinskas

„Taip, galiu patvirtinti, kad preliminariais duomenimis, yra įtariama, jog vienam panevėžiečiui gali būti nustatyta omikron atmaina. Gerai yra tai, jog asmuo neturėjo jokių kontaktų po grįžimo iš kelionės, todėl tikėtina, kad nieko neužkrėtė“, – portalui JP.lt komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento direktorius Eugenijus Vilčinskas.

Plačiau apie tai galite skaityti čia.

Šiuo metu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) tiria kelis įtartinus COVID-19 mėginius, aiškinantis, ar tai nėra omikron atmaina.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė sakė, kad visa kartu atplaukusi laivo įgula turėjo izoliuotis. Laive atlikta dezinfekcija.

Jeigu omikron būtų patvirtina, sąlytį su užsikrėtusiais omikron atmaina turėję asmenys nebūtų galėję nutraukti izoliacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)