Pasak Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) direktoriaus Romo Raudžio, apie šį konkretų atvejį viešai kalbėti dar negalima, nes vyksta ikitesiminis tyrimas ir duomenys nėra skelbtini. Tačiau įprastai prireikia 2-4 mėnesių, kol būna nustatyta tiksli mirties priežastis ir surašomi visi reikalingi dokumentai.

Direktorius paaiškina, jog visiems teismo medicinos procesams reikia laiko.

„Atlikus skrodimą paimami tam tikri ėminiai, biologinės terpės paimamos tyrimams. Šie ėminiai tiriami Vilniuje esančiose laboratorijose. Tam tikriems technologiniams procesams reikia laiko. Tada teismo medicinos ekspertas ar teismo medicinos gydytojas, kuris atliko skrodimą, gauna papildomų tyrimų rezultatus. Surašomi dokumentai, kurie vadinasi specialisto išvada.

Šis dokumentas pateikiamas ikiteisminio tyrimo įstaigai, kuri ir pradėjo tyrimą. Autopsijos atlikimo dieną išrašomas mirties liudijimas, jis gali būti dviejų rūšių – laikinas arba galutinis. Jei atlikus autopsiją mirties priežastis aiški, išduodamas galutinis sprendimas, jei tuo momentu nėra aišku, reikia atlikti išsamesnius tyrimus, išduodamas laikinas mirties liudijimas. Jis pakeičiamas nuolatiniu tik tada, kai gaunami visi papildomi rezultatai“, – sakė R. Raudys.

Skaičiuojant nuo mirusio žmogaus kūno patekimo į teismo medicinos įstaigą iki specialisto išvadų pateikimo ir galutinio mirties liudijimo, visas procesas gali užtrukti 2-4 mėnesius. Pasak pašnekovo, būna ir sudėtingensių atvejų, kai viskas užtrunka ilgiau, bet taip būna retai.

VTMT direktoriaus teigimu, šioje įstaigoje su gydytojų siuntimais skrodimų beveik nėra. Didžiąją daugumą užsako policija.

„Gydytojų siuntimu tyrimų beveik neatliekame, pagrindinis mūsų užsakovas yra policija. Policija pradeda ikiteisminį tyrimą matydama smurto požymius ar jį įtardama, arba nematydama kitos galimybės, kaip galima nustatyti mirties priežastį“, – kalbėjo pašnekovas.

Teismo medicinos tarnyboje nuo sausio 1 iki šios dienos asmenų, kuriems buvo atliekamas skrodimas ir nustatyta COVID-19, buvo 137. Nustatyta, kad iš jų tik 3 mirė dėl kitų priežasčių. 134 asmenims, kuriems teismo medikai atliko skrodimą, COVID-19 buvo nustatyta kaip pagrindinė mirties priežastis.

„Delfi“ primena, kad po vaiko mirties Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo tyrimą dėl dėl galimai netinkamos paslaugų kokybės.

Ministerija pavedė Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai atlikti tyrimą dėl paslaugų kokybės ir atitikimo norminiams aktams, taip pat tikslinasi aplinkybes, dėl ko užtruko teismo ekspertizės išvados.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)