Kaip sako medikai, sergamumo COVID-19 situacija šalyje prasta. Maža to, vis didesnį nerimą kelia pasaulyje fiksuojami nauji COVID-19 atmainos omikron atvejai. Mokslininkai teigia, kad virusas sparčiausiai mutuoja ten, kur vakcinacijos procentas nuo COVID-19 žemas. Ką puikiai iliustruoja ir ši iš Pietų Afrikos Respublikos kilusi atmaina.

„Vertinat esamą situaciją, manome jog padaryta išmintis – nesiskiepijusių ar nepersirgusių sveikatos apsaugos darbuotojų testavimą finansuoti iš valstybės lėšų – nepagrįsta. Medicinos darbuotojai turi vieną didžiausių rizikų užsikrėsti COVID-19 virusu ir šį virusą perduoti tiek pacientams, tiek ir kolegoms“, – sako Santaros klinikų profesinių sąjungų atstovas dr. Vaidas Dirsė.

Profesinių sąjungų atstovų teigimu, toks Operacijų vadovo sprendimas ir toliau šiuos asmenis testuoti biudžeto lėšomis iškreipia kovos su COVID-19 pagrindinį tikslą – sudaryti maksimalią sąlygas visuotinei vakcinacijai. Specialistų teigimu, nepasiekus aukštų vakcinacijos bei revakcinacijos rodiklių, sulauksime dar ne vienos viruso atmainos.

COVID-19 testavimo punktas V. Gerulaičio gatvėje

Privalomas darbuotojų testavimas iš savų lėšų yra vienas iš svarbių žingsnių norint paskatinti vakcinaciją ir stabdyti pandemiją, tad medicinos darbuotojų testavimo finansavimas iš biudžeto lėšų yra diskriminacinis lyginant su kitų sričių darbuotojais. Maža to, toks sprendimas ir toliau skatins nepagrįstą ir neargumentuotą norą nesiskiepyti, bei toliau sudarys sąlygas virusui plisti sveikatos apsaugos įstaigose.

„Santaros klinikose yra pasiskiepiję apie devyniasdešimt keturi procentai darbuotojų. Profsąjungų pareiga yra ginti jų teises bei užtikrinti saugia darbo aplinką“, – sako dr. V. Dirsė.

Tiesa, vėliau Sveikatos apsaugos ministerija patikslino, kad minimame sąraše išvardinti kriterijai yra vakcinacija ir persirgimas. Tyrimai atliekami tik šiems darbuotojams. Darbuotojai, kurie nėra skiepyti dėl savarankiškai priimto sprendimo (t.y. ne dėl sveikatos problemų) , kaip ir kiti kitų sričių darbuotojai, testuojami turi būti už savo arba darbdavio, jei darbdavys taip nuspręstų, lėšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės