Nors ES/EEE šalyse visose amžiaus grupėse padidėjo COVID-19 ligos hospitalizacijų skaičius, tačiau tarp COVID-19 liga susirgusiųjų vaikų vyravo lengvos ligos formos ir palanki ligos klinikinės eigos baigtis. Sunkūs COVID-19 ligos atvejai tarp 5–11 metų amžiaus vaikų išlieka reti, t.y. hospitalizuotų vaikų buvo 0,61 procento ir 0,06 proc. atvejo reikėjo intensyvios terapijos paslaugų. Iš viso, kai pradėjo dominuoti pandeminio viruso delta variantas, iš dešimties ES/EEE šalių pranešta apie 65 800 simptominių COVID-19 ligos atvejų tarp 5–11 metų amžiaus vaikų.

Pasak ECDC, santykinis vaikų indėlis į bendrą SARS-CoV-2 viruso cirkuliaciją galėjo padidėti dėl veiksnių, susijusių su labiau užkrečiamos delta atmainos išplitimu bei padidėjusiomis vyresnio amžiaus grupių skiepijimo apimtimis.

ECDC informacijoje pažymima, kad gretutinių sveikatos būklių turėjimas 5–11 metų amžiaus vaikų grupėje yra susijęs su maždaug 12 kartų didesne hospitalizavimo ir 19 kartų didesne tikimybe patekti į intensyvios terapijos skyrių. Tačiau daugumai (78 proc.) hospitalizuotų tokio amžiaus vaikų nebuvo pranešta apie kitas gretutines sveikatos būkles.

Užregistruota, kad 5–11 metų amžiaus vaikams pandeminis SARS-CoV-2 virusas sukėlė vaikų dauginį uždegiminį sindromą bei pokovidines būkles, tačiau šiuo metus sunku kiekybiškai įvertinti šių sveikatos būklių paplitimą ir naštą. JAV ligų kontrolės centro (CDC) duomenimis, apie miokardito atvejus buvo pranešta iki 37 kartų dažniau nevakcinuotiems jaunesniems nei 16 metų vaikams, kuriems diagnozuota COVID-19 liga, lyginant su kitais tos pačios amžiaus grupės pacientais.

ECDC informuoja, kad be tiesioginio COVID-19 ligos poveikio sveikatai, COVID-19 ligos pandemija paveikė 5–11 metų vaikų fizinę ir psichinę sveikatą bei gerovę. Be to, kasdienės socialinės ir edukacinės veiklos sutrikimai šio amžiaus grupės vaikams sukėlė nerimą ir kančią.

Modeliavimo duomenys rodo, kad 5–11 metų vaikų skiepijimas gali sumažinti SARS-CoV-2 plitimą visoje populiacijoje, nors šios apsaugos mastas ir trukmė šiuo metu nežinomi. Visgi paskaičiuota, kad ši intervencija 11 proc. sumažintų visos populiacijos efektyvųjį reprodukcijos rodiklį kiekvienoje ES/EEE šalyje. Šio rodiklio sumažėjimo intervalas svyruoja 8–15 proc. ir tai priklauso nuo skiepijimų rodiklių apimties (30–70 proc). ECDC pažymi, kad toks minėtos intervencijos poveikis yra panašus į kai kurių nefarmacinių intervencijų poveikį. Vaikų skiepijimo poveikis yra silpnesnis šalyse, kuriose suaugusiųjų skiepijimų apimtys yra mažos, ir stipresnis šalyse, kuriose paskiepytų suaugusiųjų daug.

2021 m. lapkričio 25 d. Europos vaistų agentūra (EMA), remdamasi atsitiktinių imčių klinikiniu tyrimu, kuriame dalyvavo daugiau nei 3 tūkst. vaikų, pateikė teigiamą nuomonę dėl vakcinos „Comirnaty“ vartojimo 5–11 metų amžiaus vaikams.

ECDC pažymi, kad 5–11 metų vaikai, kuriems gresia sunki COVID-19 ligos forma, turėtų būti laikomi prioritetine vakcinacijos nuo COVID-19 ligos grupe, kaip ir kitose amžiaus grupėse. Tačiau, kadangi hospitalizacijos poreikis bei dauginio uždegimo sindromas ir pokovidinės būklės gali pasireikšti ir vaikams, neturintiems žinomų rizikos veiksnių, reikėtų pagalvoti apie visų 5–11 metų vaikų skiepijimą.

Duomenys apie COVID-19 vakcinos saugumą 5–11 metų vaikams šiuo metu yra riboti, o natūralaus neskiepytų asmenų imuniteto lygis ir jo trukmė šiuo metu nežinomi ir gali būti nevienalyčiai visoje populiacijoje.

Pasak ECDC, skiepijimo nuo COVID-19 švietimo kampanijų prioritetas išlieka, t.y. turėtų būti siekiama sumažinti su COVID-19 liga susijusį sergamumą ir mirtingumą didinant suaugusiųjų populiacijos skiepijimų aprėptis. ECDC teigia, kad prieš priimant politinius sprendimus dėl vaikų skiepijimo nuo COVID-19 ligos, reikėtų atsižvelgti į potencialią žalą ir naudą, įskaitant tiesioginį ir netiesioginį poveikį sveikatai ir gerovei, kartu įvertinant skiepijimų aprėptis ir epidemiologinę situaciją konkrečioje šalyje. Taip pat reikėtų atsižvelgti į įgyvendinimo ir teisingumo sveikatos srityje aspektus.

Informacija parengta vadovaujantis ECDC medžiaga, kurią galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės