Tuo tikslu pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas tarp NKC ir Lietuvos vaistinių asociacijos. Sutarta bendradarbiauti, organizuojant bendras socialines iniciatyvas, skatinančias tapti kraujo donorais, dalintis aktualia informacija, kuri svarbi aukojant kraują.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, prasidedant šventiniam laikotarpiui startuoja socialinę atsakomybę skatinantis projektas, ties kuriuo su partneriais dirbsime ištisus dvejus metus.

„Socialinė partnerystė su Lietuvos vaistinių asociacija startuoja ypatingu šventiniu laikotarpiu, kai žmonės įpratę dalintis gerumu ir padėti vieni kitiems. Tikime, kad platesnė informacijos sklaida apie kraujo donorystę ir pacientus, kurie gydymo įstaigose nuolat laukia pagalbos, nepaliks abejingų žmonių ir jie padovanos kraujo norintiems pasveikti“, – sako D. Gutauskas.

Daumantas Gutauskas ir Kristina Nemaniūtė-Gagė

Pasak jo, kraujas yra gyvybiškai būtinas atliekant svarbias operacijas ir taikant įvairius gydymo metodus pacientams. Iš donorų surinkto kraujo pagaminti kraujo komponentai visada yra panaudojami ir iškeliauja į gydymo įstaigas, kur pagalbos laukia pacientai.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė tvirtina, kad daryti prasmingus darbus visuomet svarbu ir kviečia gyventojus, užsukusius į vaistines įsigyti vaistų ar kitų prekių sveikatos puoselėjimui, prisidėti prie neatlygintinos kraujo donorystės.

„Šiuo socialinės partnerystės etapu kviesime žmones tapti kraujo donorais ir, panorusius tai padaryti, nukreipsime į artimiausius NKC padalinius. Vaistinėse kraujas nebus imamas, tačiau čia bus suteikiama svarbiausia informacija, kaip tapti kraujo donorais. Ją bus galima pamatyti ir vaizdo ekranuose prie kasų, ir salėse, ir vaistinių socialiniuose tinkluose. Tikime, kad ateityje su NKC įgyvendinsime dar ne vieną iniciatyvą, kuria kviesime prisidėti gelbstint žmonių gyvybes“, – sako K. Nemaniūtė-Gagė.

Daumantas Gutauskas ir Kristina Nemaniūtė-Gagė

Skaičiuojama, kad kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo, o per 2020 m. iš viso buvo daugiau nei 62 tūkst. donacijų, kuomet surinkta daugiau kaip 28 tūkst. litrų kraujo.

NKC duomenimis, iš vieno donoro paaukoto kraujo galima padėti trims pacientams. Tai reiškia, kad su neabejingais kraujo donorais NKC gelbėja pacientams, pateikdamas kraujo komponentų daugiau kaip 15 tūkst. perpylimų.

Patarimai ruošiantis duoti kraujo:

  • Prieš duodamas kraujo donoras privalo būti pailsėjęs ir pavalgęs. Nevalgius negalima duoti kraujo, nes tai sukelia silpnumą.
  • Dieną prieš duodant kraujo siūloma nevalgyti labai riebaus, aštraus maisto ir būtina gerti daugiau nei įprasta skysčių – mineralinio vandens, sulčių, arbatos. Geriausiai tinka negazuoti gėrimai.
  • Bent porą valandų prieš kraujo davimą nereikėtų rūkyti.


Kraujo donorais gali būti:

  • Visi sveiki žmonės nuo 18 iki 65 metų.
  • Sveriantys ne mažiau kaip 50 kilogramų.


Kas negali būti kraujo donorais:

Žmonės, sergantys cukrinius debetu, tuberkulioze, piktybinėmis ir infekcinėmis ligomis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių, centrinės nervų sistemos ligomis, taip pat linkę nenormaliai kraujuoti, sergantys skrandžio, žarnyno, šlapimo, kvėpavimo ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją