Pasak ECDC direktorės, dr. Andrea Ammon, nuo metų pradžios pastebėjome, kad ES/EEE šalyse sparčiai pradėjo veikti vakcinacijos programos, kurios padėjo sėkmingai išvengti mirčių ir sumažino hospitalizavimo ir infekcijos perdavimo atvejų skaičių. Tačiau vis dar yra subpopuliacijų ir amžiaus grupių, kuriose skiepijimų aprėptis išlieka mažesnė nei pageidaujama, net ir šalyse, kurios pasiekė gerą bendrą skiepijimo aprėptį. Vis dar yra per daug asmenų, kuriems gresia sunki COVID-19 liga ir kuriuos turime kuo greičiau apsaugoti. Turime skubiai sutelkti dėmesį panaikinant šias imuninės apsaugos spragas, siūlant visiems suaugusiesiems vakcinos stiprinamąją dozę ir grąžinant nefarmacines infekcijos valdymo priemones.

„Šiuo metu mažiau nei 70 procentų visų ES/EEE šalių gyventojų yra pilnai paskiepyti. Visgi tokia skiepijimų aprėptis palieka didelę imuninės apsaugos spragą, kurios negalima greitai užpildyti, todėl paliekama pakankamai daug vietos virusui plisti“, – rašoma šį trečiadienį paskelbtame ECDC pareiškime.

Rygos rytų klinikinė universitetinė ligoninė

Pasak ECDC pareiškimo, vakcinos suteikia didelę apsaugą nuo sunkių COVID-19 ligos padarinių, o prognozės rodo, kad daug naujų COVID- 19 liga sergančių hospitalizuotų žmonių buvo neskiepyti, ypač priklausantys rizikos grupėms. Dabartinis bendras vakcinacijos lygis ES / EEE šalyse yra nepakankamas tam, kad būtų apribota COVID-19 ligos atvejų ir hospitalizacijų našta žiemos mėnesiais. O šalyse, kuriose skiepijimų apimtys yra mažesnės, kyla dar didesnė rizika.

Pareiškime pažymima, kad visuomenės sveikatos institucijų prioritetu turėtų išlikti visų atitinkamu amžiaus grupių, ypač pagyvenusių, pažeidžiamų asmenų ir sveikatos priežiūros darbuotojų, skiepijimo nuo COVID-19 ligos aprėpties didinimas. Europa turi panaikinti suaugusių gyventojų imuniteto spragas ir užtikrinti veiksmingą bei nešališką skiepijimo aprėptį visose šalyse ir regionuose.

ECDC direktorės, dr. A. Ammon teigimu, šalys taip pat turėtų apsvarstyti galimybę skirti vakcinos stiprinamąją dozę visiems suaugusiems, vyresniems nei 18 metų, pirmenybę teikiant vyresniems nei 40 metų žmonėms. Taip siekiama padidinti apsaugą nuo infekcijų, atsirandančių dėl silpnėjančio imuniteto, o tai gali sumažinti infekcijos plitimą tarp gyventojų ir išvengti papildomų hospitalizacijų ir mirčių. Stiprinančioji dozė rekomenduojama ne anksčiau kaip praėjus šešiems mėnesiams nuo pilnos vakcinacijos.

Pasak ECDC pareiškimo, skiepijimo programų įgyvendinimas užtrunka, o visas vakcinų poveikis pasireiškia tik praėjus dviem savaitėms po vakcinacijos. Kadangi yra tam tikrų įrodymų, kad laikui bėgant mažėja vakcinų veiksmingumas nuo infekcijos ir jos platinimo, todėl taip pat svarbu išlaikyti arba atnaujinti nemedikamentines intervencijas.

„Žmonių motyvavimas laikytis šių priemonių yra dar svarbesnis artėjant žiemai ir švenčių laikotarpiui, kai daugiau žmonių keliaus ir būriuosis patalpose“, – pabrėžė dr. A. Ammon.

„Žinau, kad norint pasiekti šį tikslą, reikia didelių visuomenės sveikatos institucijų ir visos visuomenės pastangų. Bet dabar pats laikas nueiti papildomą mylią. Turime saugių ir veiksmingų vakcinų ir kol nebus paskiepyta didesnė gyventojų dalis, nemedikamentinės intervencijos ir toliau turi išlikti mūsų kasdienybės dalimi“, – teigė ECDC direktorė dr. A. Ammon.

Parengė ULAC medikai pagal ECDC išplatintą informaciją, kurią galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės