Visame Europos regione daugėjant COVID-19 atvejų ir kai kurioms šalims sugrąžinant griežtus suvaržymus, artimiausiais mėnesiais nuo pandeminio koronaviruso gali mirti maždaug 700 tūkst. žmonių, nurodė PSO.

PSO perspėjo apie „didelį ar itin didelį spaudimą intensyviosios terapijos skyriams 49 iš 53 šalių“ ir pridūrė: „Prognozuojama, kad iki kitų metų pavasario bendras fiksuotų mirčių atvejų skaičius perkops 2,2 milijono.“

COVID-19 šiuo metu yra pagrindinė mirties priežastis visoje Europoje ir Centrinėje Azijoje, remdamasi Vašingtono universiteto instituto IHME duomenimis nurodė PSO.

Spartų COVID-19 atvejų daugėjimą Europoje skatina itin užkrečiama viruso delta atmaina, nepakankamas vakcinuotų žmonių skaičius ir tokių priemonių kaip kaukių dėvėjimas ar socialinis atstumas švelninimas.

PSO duomenys rodo, kad su COVID-19 susijusių mirties atvejų praėjusią savaitę padaugėjo iki kone 4,2 tūkst. per dieną. Rugsėjo pabaigoje šis skaičius buvo 2,1 tūkstančio.

PSO taip pat nurodė, jog daugėja įrodymų, kad vakcinų užtikrinta apsauga slopsta.

„COVID-19 situacija Europoje ir Centrinėje Azijoje labai rimta. Mūsų laukia sunki žiema“, – pareiškime pabrėžė PSO Europos skyriaus direktorius Hansas Kluge.

Jis paragino laikytis taktikos „vakcina plius“, apimančios vakcinavimą, socialinio atstumo laikymąsi, kaukių dėvėjimą ir dažną rankų plovimą.

Pasak PSO, neseniai atliktas tyrimas rodo, kad kaukių dėvėjimas COVID-19 atvejų sumažina 53 procentais. Organizacijos teigimu, iki kovo 1-osios būtų galima užkirsti kelią daugiau kaip 160 tūkst. mirčių, jei kaukes dėvėtų 95 proc. žmonių.