„Esu čia kaip vakcinos „Soberana Plus“ klinikinių bandymų savanorė. Atvykau su tautiečių grupe. Kai kurie iš jų neseniai persirgo koronavirusu. Aš pasiskiepijau „Pfizer“ vakcina ir šiandien gavau pastiprinamąją „Soberana Plus“ dozę. Labai džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie Kubos mokslininkų pastangų. Beje, šioje šalyje jau įregistruotos net trys vakcinos“, – sakė savanorė Alicia Leoni.

Valstybinis vaistų, įrangos ir medicinos prietaisų centras nurodė, kad klinikinių bandymų tikslas – įvertinti vakcinos reaktogeniškumą ir imunogeniškumą.

Mokslininkai nori išsiaiškinti, ar „Soberana Plus“ yra suderinama su kitomis vakcinomis. Savanoriai iš Italijos buvo padalyti į dvi grupes: tie, kurie persirgo COVID-19, ir tie, kurie nebuvo užsikrėtę, bet gavo kurią nors iš Europos Sąjungoje patvirtintų vakcinų.

Pfizer kurią vakciną nuo gripo

Karibų jūroje esanti valstybė pagal gyventojų skiepijimo tempą yra viena pirmaujančių pasaulyje. Vietos gamybos vakcinos „Abdala“, „Soberana-2“ ir „Soberana Plus“ buvo patvirtintos skubiam naudojimui, nes dėl delta atmainos išaugusių infekcijų našta prislėgė Kubos sveikatos apsaugos sistemą.

„Tai būdas dar kartą įsitikinti šio gaminio saugumu. Jau žinome, kad vakcina „Soberana Plus“ yra labai saugi ir pasižymi retu šalutiniu poveikiu. Taip pat norime pakartotinai patvirtinti vakcinos imunogeniškumą, ypač jos gebėjimą apsaugoti nuo skirtingų koronaviruso atmainų“, – kalbėjo už klinikinius bandymus atsakingas „Finlay“ instituto tyrėjas Rolando Ochoa.

Kubos mokslininkai teigia, kad jų sukurtų vakcinų efektyvumas viršija 90 proc., o pradinių tyrimų rezultatai yra panašūs į veiksmingiausių vakcinų, kalbant apie perdavimo sumažinimą bei sunkių COVID-19 atvejų ir mirties prevenciją. Tiesa, kritikai atkreipė dėmesį, kad minėtieji rezultatai iki šiol nebuvo recenzuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės