Paties mažiausio svorio naujagimiai ir jų slauga

Kasmet Lietuvoje gimsta apie 1500–1600 neišnešiotų naujagimių. Labiausiai neramina tai, kad pačios jautriausios grupės – neišnešiotų naujagimių iki 1500 g – gimstamumas nemažėja. Tokio vaikelio gimimas – didžiulis išbandymas šeimai. Tai – ne tik nerimas dėl mažylio sveikatos, bet ir kova už jo gyvybę, didžiulė atsakomybė priimti teisingus sprendimus, kad naujagimis deramai vystytųsi.

Per anksti į šį pasaulį atėjusio mažylio slauga yra ypatinga. Savo pirmąsias gyvenimo dienas ar net savaites jis gali praleisti Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Ten nuolat stebimos naujagimio gyvybinės funkcijos: kvėpavimas, pulsas, nervų sistemos veikla, atliekami nuolatiniai papildomi tyrimai sveikatai įvertinti. Tuo metu artimieji turi išmokti nebijoti paliesti peršviečiamos jo odelės, pakeisti miniatiūrines sauskelnes ir maitinti vaikutį per zondą.

Neišnešioto naujagimio atėjimas – netikėtumas, kuriam nebūna pasiruošusi nė viena šeima

Dažniausiai neišnešioti naujagimiai į šį pasaulį pasibeldžia netikėtai. Tai sukelia daug psichologinių ir emocinių iššūkių šeimai. Dažnai neišnešiotukų tėveliai nespėja net pasirūpinti tokio mažylio kraiteliu – itin mažo dydžio drabužėliais, sauskelnėmis, vilnonėmis kojinytėmis.

Čia didžiulę pagalbą suteikia asociacija „Padedu augti“, kuri neatlygintinai gelbėja ne tik suteikdama svarbiausių priemonių kraitelį, bet ir teikdama nuotolines konsultacijas mamoms „Neišnešiotukų pagalbos linijoje“. Šios linijos tikslas – suteikti emocinį palaikymą per anksti naujagimio susilaukusioms moterims, teikti patarimus, kaip grįžus namo rūpintis tokiu mažyliu, suteikti psichologinę pagalbą pačiu skaudžiausiu atveju – netekus anksčiau laiko gimusio mažylio.

Inga Laukytė-Budrienė

Kaip teigia viena iš „Padedu augti“ asociacijos įkūrėjų Inga Laukytė-Budrienė: „Šios linijos svarbą itin pastebėjome pandemijos metu, kai tapo apribotas lankytojų skaičius ir per anksti vaikelio susilaukusioms moterims reikėjo dar didesnio palaikymo, žinių iš medikų personalo ir savanorių komandos.“

Pandemija kelia naujų iššūkių

Anksčiau laiko į pasaulį pasibeldusių naujagimių tėveliai, ypač mamos, patiria didelę emocinę įtampą, nes negali rūpintis savo mažyliais taip, kaip planavo nėštumo laikotarpiu. Pasikeitusi aplinka, ilgas gulėjimas ligoninėje (nuo vieno iki trijų mėnesių), miego trūkumas, nuolatinė įtampa, kankinantis laukimas ir jausmų sumaištis (šokas, pyktis, kaltė, baimė, derybos, vienatvė, liūdesys, bejėgiškumas ir kt.) gali paskatinti depresijos simptomų atsiradimą.

Prasidėjusi pandemija ir karantinas, pasak Kauno klinikų Neonatologijos klinikos ir Lietuvos neonatologijos asociacijos vadovės profesorės Rasos Tamelienės, tapo dideliu iššūkiu tiek medikams, tiek tėveliams. Teko daugiau dėmesio skirti neišnešiotų naujagimių saugumui užtikrinti, riboti tėvelių ir kitų šeimos narių apsilankymų skaičių, tad mamoms dėl ankstyvo gimdymo atsiradusius emocinius pasikeitimus savo gyvenime tenka atlaikyti vienoms. Ir tai tikrai nėra lengva.

Rasa Tamelienė

„Mamas kiek galime tiek palaikome, skatiname naudoti nuotolines priemones, suteikiame galimybę pokalbiams su psichologu“, – pasakoja prof. dr. R. Tamelienė.

Siekiama naujovės šeimai Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje

Nepaisant pandemijos keliamų iššūkių, neišnešiotiems kūdikiams Lietuvoje yra teikiama kvalifikuota medicininė pagalba, o jų išgyvenimo rodikliai yra labai aukšti. Šios sąlygos nuolatos gerinamos. Kaip teigia prof. dr. R. Tamelienė, šių metų pabaigoje planuojama atidaryti dvi intensyviosios terapijos palatas, kuriose naujagimiai galės visą parą praleisti su mama. Tokios palatos, kuriose gali gyventi ir vaikutį visą parą slaugyti mama, jau egzistuoja kitose užsienio valstybėse.

Vis dėlto, esant tokioms sąlygoms, ypatingai svarbu užtikrinti naujagimių saugumą. Tad pirmiausia turi būti tinkamai įrengtos patalpos – būti visa naujagimio būklei stebėti skirta įranga, pagalbos mygtukas, kurį esant reikalui galėtų paspausti mama ir pasikviesti medikus – t.y. viskas, kad saugiai jaustųsi tiek kūdikis, tiek jį prižiūrintis asmuo.

Taip pat, kaip teigia I. Laukytė-Budrienė: „Labai svarbu tinkamai paruošti aplinką, kad mama jaustųsi komfortiškai, o tam šiuo metu trūksta lėšų.“

Naujagimio-mamos palatų Intensyviosios terapijos skyriuje nauda

Intensyviosios terapijos skyriuje įrengtos palatos, kuriose mama galėtų visą parą rūpintis neišnešiotu naujagimiu, maitinti jį ir priglausti prie krūtinės – neįkainojama dovana tiek mažyliui, tiek mamai. Anot prof. dr. R. Tamelienės, tyrimai rodo, kad neišnešiotus naujagimius labai teigiamai veikia tėvų, ypač mamos, buvimas šalia. Taip atsiranda emocinis ryšys, prieraišumas, gerėja gyvybiniai rodikliai. Kitaip tariant, buvimas šalia naujagimio ne tik turi teigiamą įtaką mažylio sveikatai, bet ir augina bei stiprina mamos ir vaiko tarpusavio ryšį.

Renginio akimirka

I. Laukytė-Budrienė priduria, kad turint tokias palatas, mama galėtų naujagimį laikyti prisiglaudus prie savęs visas 24 valandas per parą arba trumpais periodais, palaipsniui ilginant juos, priklausomai nuo to, kaip juos toleruoja turintis sveikatos sutrikimų naujagimis. Šis metodas dar žinomas kaip „kengūros metodas“. Jo nauda tiek naujagimiui, tiek motinai yra įrodyta moksliškai.

Anot asociacijos „Padedu augti“ vadovės, glaudus kontaktas su mama normalizuoja naujagimio kūno temperatūrą, padeda sureguliuoti kūdikio širdies ritmą ir kvėpavimą, greičiau auga svoris, stiprėja sveikata. Mamai tai padeda ne tik sustiprinti pasitikėjimą savimi, užmegzti ryšį su mažyliu, bet ir gerina žindymo sėkmę ir ilgina jo trukmę.

Visuomenė kviečiama prisidėti

Kaip jau buvo minėta, dvi palatas, kuriose mama galės su naujagimiu praleisti visą parą, planuojama įrengti šių metų gale. Tam, kad sėkmingai būtų įgyvendintas projektas, šiuo metu reikalinga finansinė parama. Todėl nuoširdžiai kviečiami prie gero ir prasmingo darbo prisidėti auka tiek pavieniai žmonės, tiek įmonės.

„Su Jūsų pagalba greičiau priartėsime prie projekto įgyvendinimo, padėsime šeimoms įveikti sunkumus ir kartu žengti į naują gyvenimo etapą.“ – sako I. Laukytė-Budrienė.

Lapkričio 17 dieną minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena, tad šia proga galite paremti projektą. Prisidėti prie šių palatų įrengimo geros valios žmonės ir įmonės gali: https://eshop.padeduaugti.lt/paremti-projekta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją