Kauno klinikose trečiadienį mirus vidutinio amžiaus vyrui, medikai kreipėsi į jo artimuosius, prašydami paaukoti organus donorystei. Mirusiojo šeimos nariai pasielgė kilniai ir sutiko, kad vyro organai būtų persodinti sunkiai sergantiems žmonėms. Kauno klinikose buvo persodintas donoro inkstas, o kaulinis audinys perduotas Audinių bankui.

Dauguma organų donorų registruojama fiksavus smegenų mirtį, todėl neplakančios širdies donorystė – retas reiškinys Lietuvoje. Šis donorystės modelis Lietuvoje pradėtas taikyti 2016 m. Pirmoji neplakančios širdies donoro organų transplantacijos operacija buvo atlikta Kauno klinikose, o nuo 2020 metų pabaigos tokios operacijos atliekamos ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose. Per ketverius metus buvo registruota vienuolika tokių donorų: du – 2016 metais, keturi – 2020-aisiais, penki – šiais metais. Lietuvoje iš neplakančios širdies donorų paimami inkstai ir ragenos.

Tokios operacijos vykdomos tik išskirtiniais atvejais, nes jos reikalauja specialiai apmokyto personalo, nuolat vietoje dirbančios koordinatorių komandos, klinikos turi būti aprūpintos reikiama įranga, be to, tokios operacijos reikalauja dar didesnio operatyvumo.

Kai kurios Europos Sąjungos šalys turi didesnės patirties taikant neplakančios širdies donorystės modelį. Tarkime, Čekijoje ši programa pradėta vykdyti dar 1972 metais, Nyderlanduose – 1981, Jungtinėje Karalystėje – 1989.

Svarbu pabrėžti, kad reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje mirštantis žmogus visada gaivinamas ir daroma viskas, kad žmogaus gyvybė būtų išgelbėta. Tik nustačius smegenų mirtį ar konstatavus mirtį nutrūkus kraujotakai bei kvėpavimui, įmanoma organų ar audinių donorystė. Tačiau net jei žmogus turi Donoro kortelę, t.y., yra pareiškęs norą po mirties paaukoti savo audinius ir organus transplantacijai, medikai leidimo tai padaryti prašo artimųjų. Kartais šeimos nariai nežino mirusiojo valios ir sunkią netekties valandą sutrinka. Tad pasirašius sutikimą organų donorystei rekomenduojama apie tai pasikalbėti ir su namiškiais, tai lemiamą akimirką palengvintų jiems sunkią apsisprendimo naštą.

Išreikšti sutikimą organų ir audinių donorystei gali kiekvienas suaugęs žmogus. Tai galima padaryti internetu https://ntb.lt ir „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)