Santaros klinikų generalinis direktorius profesorius Feliksas Jankevičius penktadienį žurnalistams pasakojo, kad iš lėto auga hospitalizacijų skaičius, ko esą ir reikėjo tikėtis, augant COVID-19 atvejų kiekiui.

„Šiuo metu Vilniaus regione ir Santaros klinikose lovų užimtumas artėja prie 90 proc. Galvojame, kad per ilgąjį savaitgalį hospitalizacijų skaičius augs ir toliau. Be abejo, tam ruošiamės: daromi papildomi struktūriniai pokyčiai ir plečiamas kovidinių lovų skaičius tiek Santaros klinikose, tiek ir pačiame regione.

Tikimės Molėtų ligoninėje išplėsti papildomai 20 kovidinių lovų. Tam, žinoma, pasitelkiame ir papildomo personalo, kad užtektų rankų, jeigu hospitalizacijų skaičius augs ir toliau“, – kalbėjo profesorius.

Santaros klinikų Infekcinės ligų centro COVID-19 pirmasis skyrius

Anot F. Jankevičiaus, kol kas nelabai aišku, kada bus pasiektas sergamumo koronavirusine infekcija pikas.

„Tikimės, kad tai bus artimiausiu metu, bet greičiausiai, net ir pasiekus piką, susirgimų atvejų kreivės labai greito mažėjimo mes neturėsime ir todėl turime būti tam pakankamai pasiruošę“, – teigė Santaros klinikų vadovas.

F. Jankevičius pabrėžė: labai svarbu planines ir kitas paslaugas išsaugoti nekovidiniams pacientams. Tam dedamos visos pastangos.

„Žinoma, tai – nelengva užduotis. Priklauso nuo reanimacijos ir intensyvios terapijos (RITS) kovidinių lovų užimtumo, kiek jų turime. Šiuo momentu, kaip minėjau, Santaros klinikose, kur didžiausias RITS lovų skaičius, mes turime beveik 90 proc. užimtumą. Žinoma, jeigu poreikis augs, teks jį praplėsti. Tai būtų mūsų paskutinis rezervas. Tikiuosi, to neprireiks.

Esame pasiruošę ir bendrauti tarp regionų. Tarkime, Molėtų ligoninė yra Panevėžio regiono ligoninė. Kauno regionas, kur yra šiek tiek mažesnis lovų užimtumas, irgi pasiruošęs ištiesti pagalbos lovą. Turime turėti papildomų 10 lovų Marijampolės ligoninėje, kuri padės Alytaus regionui. Ir arti 30 lovų Kauno klinikose bus skirtos Vilniaus miesto kovidiniams pacientams, jeigu neatsitiks taip, kad bus užguldytos ir tos Kauno regiono lovos“, – sakė profesorius.

Feliksas Jankevičius

Kartu F. Jankevičius pripažino, kad medikų kovidiniams ligoniams slaugyti nepakanka, tad pasitelkiami ir kitų įstaigų medikai.

„Šiandien turime pasitelkę šešias slaugytojas iš Nacionalinio vėžio instituto, dvi slaugytojas iš Žalgirio klinikų. Vienas gydytojas iš Santaros klinikų vyks į Molėtų ligoninę. Taigi, tas pasitelkimas vyksta nuolatos. Jaučiu, kad poreikis pasitelkimui tik didės.

Medikai pakankamai aktyviai ir labai atsakingai dalyvauja tame procese. Kol kas atsisakymų neturėjome“, – pasidžiaugė profesorius.

Komentuodamas apie vaikų sergamumą COVID-19 liga, F. Jankevičius sakė: „Kol kas sergamumas galbūt ir auga, bet hospitalizacijų skaičius nedidėja. Turime paruošę 10 lovų. Jos nuolat užimtos.

Šiuo metu Santaros klinikose yra 9 vaikai. Vieno jų sunkesnė, vidutinio sunkumo būklė. Jis yra Reanimacijos skyriuje.

Kitų vaikų, skirtingo amžiaus – nuo 2 metų iki paauglystės – būklė yra vidutinio sunkumo. Jie gydomi bendrame kovidiniame skyriuje“, – sakė F. Jankevičius.

Ypatingai sunkiai sergančių nėščiųjų Santaros klinikose šiuo metu nėra.

„Bet pakankamai budriai stebime. Kiek šiuo metu kovidinių nėščiųjų yra, negaliu atsakyti. Bet laikas nuo laiko jos atvyksta ir išvyksta. Tai nėra retas atvejis šiais laikais, bet jų gydymas sunkesnis, tam reikalingos papildomos priemonės, papildomas izoliavimas. Tai, žinoma, apsunkina ligoninės darbą. Bet kol kas labai sunkių atvejų neturėjome“,– teigė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)