Bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis praėjusią savaitę Lietuvoje siekė 69,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų (ankstesniąją savaitę jis buvo didesnis ir siekė 72,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

NVSC duomenimis, spalio 18–24 d. mažiausiai gripu ir ŪVKTI sirgo Marijampolės apskrities gyventojai (rodiklis – 47,0 atvejo 10 tūkst. gyventojų), daugiausiai – Klaipėdos apskrities (rodiklis 86,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Lietuvoje praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 69,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

42-ąją šių metų savaitę gripas diagnozuotas 8 Lietuvos gyventojams, 41-ają savaitę gripu sirgo 7 asmenys.

2021–2022 m. gripo sezoną dėl gripo ligoninėse negulėjo nė vienas asmuo.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

Sergamumas gripu 42 savaitę

2020–2021 m. gripo sezono 42-ąją savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 27,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o 2021–2022 m. gripo sezono 42-ąją savaitę – kur kas didesnis – 69,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2021 m. 41 sav. 209 gautiems ėminiams Covid-19 ligai nustatyti buvo atliekami ir gripo viruso nustatymo tyrimai, tačiau gripo virusas išskirtas nebuvo.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

Sergamumas gripu 42 savaitę

Gripas ir ŪVKTI. Kaip atskirti?

Užsikrėtusieji gripo virusu suserga staiga (vidutiniškai per 48 val.), kenčia nuo aukštos temperatūros (didesnės nei 38 °C), sauso kosulio, gerklės, galvos ir raumenų skausmo, nuovargio ir silpnumo. Kartais sergant gripu atsiranda šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas. Tuo metu su gripu dažnai painiojamomis ŪVKTI užsikrėtę žmonės paprastai nesiskundžia aukšta temperatūra, ligos simptomus pajaučia ne staiga, o palaipsniui, skundžiasi sloga (užgulta nosimi), lengvu iki vidutinio sunkumo gerklės skausmu, nedideliu krūtinės diskomfortu, bendru silpnumu ir nuovargiu.

Gripas

Kaip apsisaugoti nuo gripo ir ŪVKTI?

NVSC specialistai primena, kad skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo.

Visi asmenys, norintys pasiskiepyti nuo gripo, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Saugantis gripo ir ŪVKTI taip pat itin svarbu laikytis higienos taisyklių: kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne); reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones; stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)