„Perteklinis mirtingumas (mirčių perviršis, angl. excess mortality) Lietuvoje vėl yra smarkiai išaugęs. Animuotoje iliustracijoje galite matyti paskutinių 21-erių metų savaitinius mirčių skaičius Lietuvoje nuo bet kokios priežasties. Kadangi skirtingų metų datos persidengia, galima vizualiai palyginti „žalius“ duomenis ir įsitikinti, kad dabartinė ketvirtoji pandemijos banga jau vejasi antrąją. Tokio didelio mirtingumo rugsėjo–spalio mėnesiais Lietuvoje nėra buvę bent 20 metų (ankstesnių metų duomenys nebuvo tikrinti).

Išankstiniu skaičiavimu (kuris neatsižvelgia į demografinius pokyčius tarp skirtingų metų), per šių metų 31–41 savaičių laikotarpį (nuo 2021-08-02 iki 2021-10-17, iš viso 11 savaičių) mirė 1600 žmonių daugiau nei būtų galima tikėtis iš tokio paties laikotarpio ankstesniais metais, kuomet nebuvo pandemijos. Tad šio laikotarpio mirčių perviršis yra 1600.

Pagal gydytojų įrašus mirties liudijimuose šiuo laikotarpiu COVID mirčių skaičius buvo toks:

1056 mirtys nuo COVID pagal pirmą COVID mirties apibrėžimą*

1473 mirtys nuo COVID pagal antrą COVID mirties apibrėžimą*

1583 mirtys nuo COVID pagal trečią COVID mirties apibrėžimą*

Visus čia paminėtus rodiklius galite susiskaičiuoti patys, naudodamiesi detaliais duomenimis reguliariai atnaujinamais atvirų duomenų lentelėse osp.stat.gov.lt svetainėje“, – rašoma Statistikos departamento „Facebook“ paskyroje.

Kaip ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas, praėjusią parą nustatyti 3058 nauji COVID-19 atvejai, mirė 28 žmonės.

Praėjusią parą nuo koronaviruso mirė po devynis vyresnius nei 80-ies ir 70-ies metų žmones. Penkiems mirusiesiems buvo tarp 60 ir 69-erių. Keturi mirę žmonės buvo vyresni nei 50-ies, o vienas – vyresnis nei 90-ies metų.

Pilnai paskiepyti buvo septyni iš jų – du vyresni nei 80-ies, trys vyresni nei 70-ies ir po vieną vyresnį nei 60-ies ir 50-ies metų žmogų.

Iš 5544 asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 220. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10,7 tūkst. mirčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (416)