„Padėtis yra katastrofiška“, – taip duodamas interviu portalui „Delfi“ Latvijoje susiklosčiusią situaciją apibūdino Rygos Stradinio universiteto Visuomenės sveikatos ir gerovės fakulteto, Visuomenės sveikatos ir epidemiologijos skyriaus vadovas profesorius, medicinos daktaras Girtas Brigis (lat. Ģirts Briģis). Pasak profesoriaus, ligoninės yra tokios perpildytos, kad nebegali priimti naujų pacientų, tad svarstoma atidaryti laikinas gydymo įstaigas ir pagalbos kreiptis svetur.

Girtas Brigis

– Kokia dabar sergamumo koronavirusu padėtis Latvijoje?

– Aš padėtį apibūdinčiau kaip katastrofišką. Nes naujų atvejų rodiklis auga milžinišku eksponentiniu greičiu. Šiuo metu dviejų savaičių sergamumo rodiklis jau peržengė 1600 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą. Tai reiškia, kad situacija yra labai prasta.

Labai svarbu tai, kad ligoninės perpildytos, jos jau nebegali priimti naujų COVID-19 pacientų, greitosios ieško, kur juos galėtų pristatyti.

Be abejo, nuo kitų ligų kenčiantys pacientai taip pat šiuo metu negali patekti pas sveikatos specialistus.

– Ar išaugo ir mirčių skaičius?

– Žinoma. Kasdien nuo koronaviruso numiršta apie 10–20 žmonių. Dauguma jų yra vyresni ir kone visi – nepaskiepyti. Mirė tik keli paskiepyti žmonės, turėję daug kitų gretutinių ligų, bet iš esmės paskiepytieji nemiršta.

– Ar tokia padėtis susiklostė visoje šalyje?

– Iš esmės visoje šalyje. Sveikatos sistema yra centralizuota ir kartais pacientams tenka vietos ieškoti visoje šalyje. Sunku išskirti, kur padėtis blogiausia, bet daugiausia problemų kelia rytinė šalies dalis – Latgala, nes ten skiepijimosi rodiklis yra pats žemiausias.

– Kas tai nulėmė? Gal mažiau skiepytis linkusios ten gyvenančios tautinės mažumos?

– Gali būti. Bet taip pat ir patys latviai nėra linkę skiepytis. Šiuo metu paskiepyta tik apie pusė šalies populiacijos, apie 53 proc. Manome, kad tai – pagrindinė priežastis, kodėl taip išaugo naujų atvejų skaičius.

Toks žemas vakcinacijos lygis yra susijęs su žmonių abejonėmis skiepais. Žmonės neskuba skiepytis dėl skirtingų priežasčių.

Labiausiai mums nerimą kelia vyresni žmonės, kurių yra labai mažai paskiepyta Latvijoje.

– Kaip ketinama šią padėtį taisyti ir paskatinti žmones skiepytis labiau?

– Pirmasis sprendimas pristatytas jau prieš savaitę. Vyriausybė nusprendė įvesti švelnų arba dalinį karantiną vien tik neskiepytiems žmonėms. Tokiems žmonėms pritaikyta daug ribojimų, pvz., uždrausta lankytis visose parduotuvėse, išskyrus būtiniausių produktų, kultūriniuose renginiuose. Įvesta prievolė būti pasiskiepijusiems tam tikrų organizacijų, pvz., valdiškų, taip pat viešojo sektoriaus darbuotojams, o darbdaviams palikta teisė reikalauti, kad personalas būtų vakcinuotas ir atleisti tuos, kurie atsisakytų tai padaryti.

Tai bus padaryta, bet po griežtojo keturių savaičių karantino, tai yra, po lapkričio 15-osios.

Koronavirusas Latvijoje, Rygos rytų klinikinėje universitetinėje ligoninėje

– Papasakokite daugiau apie Latvijoje nuo ketvirtadienio įvedamus ribojimus.

– Vakar Vyriausybė nusprendė pradėti gana griežtą karantiną. Šiandien dėl to sušauktas Ministrų kabineto pasitarimas, kuriame sprendžiama, kokių priemonių bus imtasi, kai nuo ketvirtadienio Latvijoje prasidės karantinas.

Neabejotina, kad karantino metu bus uždarytos mokyklos, visos kultūros įstaigos – teatrai, muziejai, dauguma parduotuvių. Taip pat vakarais bus uždrausta išeiti iš namų.

– Ar yra tekę taikyti tokį griežtą karantiną anksčiau?

– Mes turėjome karantiną pavasarį, bet greičiausiai šis bus kur kas griežtesnis, palyginti su anuo.

Koronavirusas Latvijoje, Rygos rytų klinikinėje universitetinėje ligoninėje

– Kadangi Latvijoje yra tokia prasta padėtis, ar planuojate kreiptis pagalbos į kitas šalis?

– Taip. Mūsų Vyriausybė neatmeta tokio varianto. Žinoma, mūsų kaimynėse – Lietuvoje ir Estijoje – padėtis taip pat yra bloga ir suprantame, kad negalime jų prašyti pagalbos. Bet galbūt kreiptumėmės į kitas šalis. Žinoma, tai priklausys nuo tolesnės padėties. Tikimės, kad griežtos priemonės padės. Bet, jeigu tai nesuveiks, tada taip, kreipsimės.

Kartu mūsų Vyriausybė ruošiasi kai kur įrengti vadinamąsias lauko ligonines sergantiems koronavirusu. Šiuo metu galvojama tai padaryti Rygoje.

– Kokios dabar yra nuotaikos Latvijoje? Kaip visuomenė reaguoja į žinias apie tokį griežtą karantiną?

– Tai nuspręsta tik vakar. Bet, be abejo, galima tikėtis, kad kils didžiulis nepasitenkinimas, ypač paslaugų sektoriaus atstovų, kuriuos tai paveiks finansiškai. Taip pat kils pasipiktinimas tų, kurie netiki pandemijos egzistavimu ir skiepų nauda. Galima numanyti, kad nepasitenkinimo bus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės