Gripą ir COVID-19 sukelia virusai. Tuo metu pneumokokinę infekciją sukelia bakterijos. Ši liga pavojinga tuo, jog ja susirgus prasideda ir kitos ligos, dažniausiai tai būna plaučių uždegimas, tačiau taip pat gali pasireikšti meningitas, angina, endokarditas ar kitos ligos. Tai priklauso nuo infekcinio proceso lokalizacijos.

Pneumokokai – viena dažniausia plaučių uždegimo bei viduriniosios ausies uždegimų priežastis.

„Sukėlėjas plinta oro lašeliniu keliu, didesnė rizika susirgti šaltuoju metų laiku. Susergama ir dėl nepalankių išorinių faktorių: peršalimo, pervargimo, stresinės situacijos, virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos“, – pasakojo Šeškinės poliklinikos gydytoja infektologė Augustė Jelinskaitė.

Pneumokoką sukeliančių bakterijų galima rasti net ir visiškai sveikų žmonių nosiaryklėje. Ligos sukėlėjas plinta oro lašeliais, tada patenka į žmogaus apatines kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

Turintys lėtines ligas, su nusilpusiu imunitetu žmonės turi didesnę riziką susirgti. Tačiau susirgti, kaip ir minėjo gydytoja, galima tada, kai žmogus patiria daugiau streso, yra pervargęs ar peršalęs.

Nepasiskiepijus nuo pneumokoko ir susirgus koronavirusu – dviguba bėda

Gydytojas infektologas, profesorius Arvydas Ambrozaitis pasakojo, kodėl būtent šiemet itin svarbu pasiskiepyti nuo pneumokoko.

Arvydas Ambrozaitis

Pasak profesoriaus, jei žmogus užsikrečia COVID-19 ir koronavirusas komplikuojasi, prasideda virusinis plaučių uždegimas. Neretai jis komplikuojasi į bakterinį, tad pneumokokas gali atsirasti kaip komplikacija.

„Vakcina nuo pneumokoko apsaugo nuo bakterinio plaučių uždegimo, kurį sukelia pneumokoko bakterija. O ji gali sukelti kraujo užkrėtimą, sepsį, meningitą, tai labai sunki patologija. Koronaviruso metu imuninė sistema nusilpsta, dėl to pneumokokas gali greičiau sukelti ligą ir sunkesnę jos eigą“, – sakė profesorius.

Šiuo metu pasiskiepyti nuo pneumokoko galima tą pačią dieną, kaip ir nuo koronaviruso ar gripo, tik į skirtingas rankas.

„Per vieną dieną suleisti abi vakcinas, kad nereikėtų vėliau ateiti dar kartą. Tas pats galioja ir gripo vakcinai, nors galbūt dar reikėtų palaukti spalio pabaigos ar lapkričio pradžios, nes Lietuvoje gripas prasideda sausį“, – kalbėjo prof. A. Ambrozaitis.

Skiepijimas

Pasak profesoriaus, dabar vakcinacija vyksta naujo tipo vakcina nuo pneumokoko, jos užtenka vienos dozės visam gyvenimui.

„Ji rekomenduojama visiems žmonėms nuo 18 metų, bet ypač žmonėms virš 65 metų. Mirtingumas nuo pneumokoko dažniausiai būna žmonėms virš 65 metų. Vyresnio amžiaus žmonėms, net jei vaikystėje buvo skiepyti, 65 metų sulaukus rekomenduočiau pakartotinai pasiskiepyti“, – sakė pašnekovas.

Pneumokokinė infekcija gana plačiai paplitusi tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų, ypač didelė rizika – vaikams iki 2 m. ir vyresniems nei 65 m.

Pasak A. Jelinskaitės, Lietuvoje visuotinė kūdikių ir vaikų vakcinacija nuo pneumokokinės infekcijos pradėta 2014 m. spalio 1 d., tad anksčiau gimę skiepyti šia vakcina tikriausiai nebus.

Skiepai nuo gripo

Suaugusieji ir vaikai Lietuvoje skiepijami nemokamai, jei priklauso rizikos grupėms. Šiuo metu naudojama pneumokokinė polisacharidinė „Prevenar13“ vakcina. Galimybė pasiskiepyti šia vakcina, pasak A. Jelinskaitės, yra ir Šeškinės poliklinikoje.

Sąrašą, kokiomis ligomis nuo pneumokoko galėtų pasiskiepyti nemokamai, galite rasti čia.

Žmonėms, nepriklausantiems rizikos grupėms, vakcina nuo pneumokoko yra mokama ir poliklinikoje kainuoja apie 50 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės