Pagalbos nesulaukė

„Patėvis COVID-19 serga trylika dienų. Nors yra vakcinuotas, būklė prasta. O vakar sveikata jam visai pablogėjo. Pasunkėjo kvėpavimas, vargino kosulys, karščiavimas, silpnumas, stiprūs kojų ir juosmens skausmai. Per savaitę žmogus smarkiai sulyso. Pasikonsultavus su šeimos gydytoja, patėviui buvo patarta kviestis greitąją. Atvažiavę medikai nutarė, kad reikia detalesnės apžiūros. Bet kartu perspėjo, jog gali būti taip, kad jei jo nepaguldys į ligoninę, grįžti namo jam teks savarankiškai. Pėsčias juk neisi, taigi vienintelis būdas važiuoti savo mašina. Patėvis taip ir padarė“, - Eltai sakė vilnietis Povilas Šklėrius.

Jo teigimu, nuvažiavęs į ligoninę, Vidas K. nebuvo įleistas į priėmimo skyrių.

„Prie durų jo klausė, kuo skundžiasi, žmogus viską paaiškino. Darbuotoja pasakė, kad nueis pakalbėti su gydytoja. Grįžusi perdavė tokį medikės verdiktą - jei dar stovite stovi ant kojų, į ligoninę neguldysime. Taigi patėviui teko keliauti namo, nesulaukus nei paprasčiausios apžiūros“, - tvirtino P. Šklėrius.

Vyras teigė, jog dabar neįsivaizduoja, ką tokioje situacijoje daryti ir kur gauti pagalbą. „Galbūt reikėtų vežti patėvį į kitą miestą, bet kaip sužinoti, ar vėl nebus parodytos durys“, - svarstė pašnekovas.

Guldo, jei būklė kritinė

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės atstovas tikino, kad greičiausiai tokia pati situacija bus ir kituose mažesniuose šalies miestuose.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje atnaujintas priėmimo – skubios pagalbos skyrius (Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės nuotrauka)

„Situacija labai įtempta, tad šiuo metu hospitalizuojame tik tuos COVID-19 pacientus, kurie yra kritinės būklės, kuriems reikalingas deguonies aparatas, dirbtinė plaučių ventiliacija. Kitu atveju, net jei diognozuotas plaučių uždegimas, tokių pacientų gydymas yra tik ambulatorinis. Deja, šiuo metu taip yra daugelyje šalies ligoninių“, - sakė ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

Pasiteiravus, kodėl pacientui Vidui K. nebuvo suteikta apžiūra, medikas konkretaus atvejo komentuoti nenorėjo.

„Visi į priėmimo skyrių atvykstantys pacientai turi būti registruojami ir jiems suteikta reikiama pagalba. Man sunku komentuoti konkretų atvejį, tegul minėtas pacientas kreipiasi dar kartą tiesiogiai į mus. Tokiu atveju taip pat reikalingas šeimos gydytojo siuntimas. Galbūt šiuo atveju pacientas jo neturėjo“, - teigė D. Kačiurin.

Gydytojo vertinimu, apskritai šeimos gydytojų konsultacijos telefonu tokiais atvejais yra itin komplikuotos. „Deramai įvertinti COVID-19 sergančiojo būklę telefonu yra praktiškai neįmanoma. Tad sunkesniais atvejais patarčiau tiesiog prašyti siuntimo į ligoninę ir mes būtinai suteiksime visą reikalingą apžiūrą ir pagalbą“, - tikino direktoriaus pavaduotojas medicinai.

Ligoninė beveik pilna

Situaciją su COVID-19 Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje D. Kačiurin įvertino kaip kritinę.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

„Esame ant ribos. COVID-19 pacientams turime septyniasdešimt lovų, iš jų šešiasdešimt dvi šiuo metu užimtos. Reanimacijoje turime septynias vietas, dabar čia gydomi penki pacientai. Dar šiek tiek ir būsime perpildyti“, - sakė medikas.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą Lietuvoje dėl COVID-19 ligos susirgo ir į ligonines naujai paguldyti 131 žmogus. 116 naujų pacientų pradėti gydyti taikant deguonies terapiją, 7 - taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją. Iš viso iš 2106 COVID-19 gydymui skirtų lovų užimtos yra 1638.