Mat veiklioji medžiaga – acetilsalicilo rūgštis, kelia kraujavimą iš virškinamojo trakto.

„Pagrindinė aspirino, kaip ir kitų vaistų nuo uždegimo, rizika, yra kraujavimas. O jis gali svyruoti nuo menko, kaip įsipjovus skutantis, iki tikrai gausaus, kraujavimo iš opų ar tiesiosios žarnos. Ligoninėje gal net reikės kraujo perpylimo. Tai pavojinga gyvybei“ – sakė tyrėja Lauren Block.

Ypač kraujavimo rizika išauga tiems, kam virš 60 metų.

„Remiantis naujausiais įrodymais, rekomenduojama 60 metų ir vyresniems nepradėti vartoti aspirino, nes žala didesnė nei nauda“, – sakė JAV prevencinių tarnybų darbo grupės atstovas John Wong.

Kai kurie pacientai pasakoja, kad jau buvo įspėti savo gydytojų nevartoti aspirino saujomis, tad išmainė juos ir kitus vaistus.

Vaistai

„Prieš metus atsisakiau vartoti aspiriną ir perėjau prie statinų, jie reguliuoja cholesterolį. Kol kas jokio skirtumo“, – sakė Richard Schrafel.

Žalos rizika didėja bėgant metams.

„Svarbu žinoti, kad aspirino vartojimas gali sukelti rimtą žalą ir ši rizika su amžiumi didėja“, – kalbėjo John Wong.

Kraują skystinantis aspirinas tik tam tikrais atvejais veiksmingas, kitais – bejėgis. Tad šį vaistą turi skirti gydytojas. Asmenims, nesirgusiems širdies ir kraujagyslių ligomis, aspirinas reikalingas tik išskirtiniais atvejais. Pasak medikų, aspirino nederėtų duoti vaikams nuo karščiavimo.