„Klausiau, ar skiepijosi, sakė, kad ne. Bet jis turėjo savo įsitikinimus, žinojo visą mikrobiologiją, virusologiją“, – LNK žinioms sakė Klaipėdos universiteto profesorius Arvydas Martinkėnas.

Kauno klinikų reanimacijoje guli ir mediko žmona, susirgo ir tėvų prižiūrėti atvykusi dukra. Nė vienas šeimos narys pasiskiepijęs nuo COVID-19 nebuvo.

„Jis kaip ir pasakė, kad čia nėra taip labai pavojinga, kažkas panašaus į gripą, nes ir nuo gripo miršta žmonės. Šeima juo labai tikėjo, todėl ir nesiskiepijo“, – sakė prof. A. Martinkėnas.

Kolegos sako, jog ši netektis – pavyzdys, kad medicina ir mokslas turi būti aukščiau už asmeninius įsitikinimus.

„Ko gero, taip. Turime pažįstamų ir kitų, kurie nesiskiepija ir labai skaudžiai nukentėjo“, – sakė prof. A. Martinkėnas.

A. Stankaus kolegos jį prisimena kaip profesionalą, palikusį gilų pėdsaką Lietuvos medicinoje.

„Visą gyvenimą dirbo su encefalografiją, širdies ritmu, labai visos svarbios fiziologinės žinios“, – kalbėjo profesorius.

A. Stankus buvo aktyvus politiniame gyvenime, Palangos meras sako, kad gydytojas jam buvo tarsi mokytojas ir pavyzdys, o sveikata niekada nesiskundė.

„Jis buvo labai sveikas, mokslo eruditas. Buvo sveikuolis, nesu girdėjęs, kad jis skųstusi ligomis. Kaip tik jis sakydavo, kad reikia gyventi aktyviai, galvoti gražiai“, – sakė laidotuvėse dalyvavęs Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Tikėtina, kad koronavirusu medikas galėjo užsikrėsti prieš kelias savaites Palangoje. Šiame mieste pasiskiepijusių yra apie 67 procentus. Meras sako, kad skiepytis turėtų visi.

„Medikai tai privalo daryti ir visi žmonės privalo tai daryti, nes kitokių būdų šiuo metu sveikai gyventi ar išgyventi nėra, tai reikia pasitikėti mokslu“, – sakė Š. Vaitkus.

Ši istorija apskriejo visą Lietuvą, vienus sukrėtė, kitus privertė susimąstyti.

„Siūlyčiau visiems, kurie nepasiskiepiję, tegu jiems surengia ekskursiją ir jie pamatys, kaip atrodo žmonės, kurie nepasiskiepijo ir susirgo“, – sakė LNK žinių kalbinta praeivė.

Praėjusią parą nustatyta kone 1800 naujų užsikrėtimų COVID-19.