Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) patariamoji grupė pirmadienį rekomendavo, kad asmenys, kurių imunitetas nusilpęs, gautų vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 papildomą dozę.

„Asmenims, kurių imunitetas vidutiniškai arba smarkiai nusilpęs, turėtų būti siūloma papildoma dozė... kadangi mažiau tikėtina, kad šių asmenų atsakas į vakcinavimą bus adekvatus po standartinės pirminės skiepijimo programos, ir jiems gresia didelė sunkios COVID-19 ligos rizika“, – sakoma PSO Imunizacijos ekspertų strateginės patariamosios grupės (SAGE) pranešime.

SAGE pabrėžė nerekomenduojanti papildomos skiepų dozės bendrai visai populiacijai.

PSO per šią pandemiją jau yra suteikusi leidimus naudoti ekstremaliomis sąlygomis kelias vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer-BioNTech“, „Janssen“, „Moderna“, „Sinopharm“, „Sinovac“ ir „AstraZeneca“.

Artimiausiu laiku organizacija turi nuspręsti, ar leisti naudoti ekstremaliomis sąlygomis Indijoje sukurtą „Bharat Biotech“ vakciną.

SAGE praėjusią savaitę per keturias dienas trukusį susitikimą peržiūrėjo naujausią informaciją ir duomenis apie virtinę vakcinų nuo COVID-19 ir kitų ligų.

SAGE rekomendavo asmenims, kurių imunitetas vidutiniškai arba smarkiai nusilpęs, siūlyti visų PSO leidimus naudoti ekstremaliomis sąlygomis gavusių vakcinų papildomą dozę.

Grupė taip pat sakė, kad kiniškomis vakcinomis „Sinovac“ ir „Sinopharm“ visiškai imunizuotiems žmonėms, kuriems yra 60 ar daugiau metų, turėtų būti pasiūlyta papildoma trečia tų pačių skiepų dozė. Taip pat svarstytina ir kitokia vakcina, atsižvelgiant į vakcinų tiekimą ir prieinamumą, sakoma pranešime.

SAGE nurodė, kad įgyvendindamos šias rekomendacijas šalys iš pradžių turėtų siekti kuo daugiau žmonių paskiepyti dviem skiepų dozėmis ir tik po to skiepyti trečiąja, pradedant vyriausių gyventojų grupėmis.