Praėjusią savaitę „Merck“ pranešė, jog įrodyta, kad jos sukurtas antivirusinis preparatas „Molnupiravir“ 50 proc. sumažina hospitalizacijos dėl COVID-19 atvejų skaičių ir priartina prie pasaulio svajonės turėti vaistą pandemiją sukėlusiam koronavirusui gydyti.

„Galiu pasakyti, kad tikrai svarstysime, ar artimiausiomis dienomis pradėti tolesnę šio vaisto ekspertizę“, – žurnalistams sakė Europos vaistų agentūros (EVA) vakcinų strategijos vadovas Marco Cavaleri.

Pasak M. Cavaleri, Amsterdame įsikūrusi agentūra žino apie „aukščiausius rezultatus, apie kuriuos praneša kompanija“.

„Merck“ pranešė, kad klinikinių bandymų su 770 pacientų rezultatai parodė, kad tarp pacientų, vartojusių vaistą, mirčių nebuvo, nors placebą gavusioje grupėje registruoti aštuoni mirties atvejai.

JAV farmacijos įmonė „Merck“

Atlikdama išsamų vertinimą EMA gali pagreitinti vaistų patvirtinimo procedūrą, išnagrinėjusi duomenis apie vaistų saugumą ir veiksmingumą ir nelaukdama, kol gamintojas pateiks oficialią paraišką leidimui gauti.

Patvirtinimas gali užtrukti keletą mėnesių.

„Merck“ tabletės yra vertinamos kaip galimas proveržis COVID-19 terapijoje, nes iki šiol naudoti gydymo preparatai – kitaip nei prevencijai naudojamos vakcinos – buvo skiriami į veną.

EVA taip pat suteikė daugiau vilčių, kad revakcinacijai naudojamos pastiprinamosios vakcinų dozės gali užtikrinti ilgalaikę apsaugą nuo COVID-19.

Pfizer

Pirmadienį agentūra pritarė siūlymui 18 metų ir vyresnius asmenis ES skiepyti „Pfizer/BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 pastiprinamąja doze, praėjus mažiausiai šešiems mėnesiams po antrosios dozės, baiminantis, jog ilgainiui vakcinos apsauga nuo viruso mažėja.

„Bent jau su šia vakcina pastebėjome, kad imuninis atsakas iš tiesų yra daug didesnis nei matėme po antrosios dozės, – sakė M. Cavaleri. – Tai reiškia, kad potencialiai mes turėsime gana daug neutralizuojančiųjų antikūnų, ir gerokai ilgiau nei šešis mėnesius.“