Kaip sakė daktaras Marco Cavaleri, EVA Biologinių sveikatos pavojų ir vakcinų strategijos vadovas, nuspręsta, kad sustiprinančias „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) ir „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcinų dozės gali būti skirtos 12 metų ir vyresniems asmenis, kurių imuninė sistema labai nusilpusi.

Nuo antrosios dozės suleidimo turėtų būti praėję bent 20 dienų.

Ši rekomendacija paremta ištyrus pacientus su nusilpusia imunine sistema dėl imunosupresinių vaistų vartojimo arba po organų transplantacijos. Visiems kitiems asmenims skiepytis trečiąja doze EVA kol kas nerekomenduoja, nes nėra pakankamai įrodymų, kad to reikėtų.

Su „Comirnaty“ vakcina atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad pacientams, kuriems imunitetas nesusidarė po antrosios vakcinos nuo koronaviruso dozės, gali susiformuoti po sustiprinančios dozės.

Medikų skiepijimas Santaros klinikose

Panašūs tyrimai, atlikti su „Spikevax“ vakcina, parodė, kad pacientai po organų transplantacijų, kuriems suleista trečia šios vakcinos dozė, turėjo aukštesnį antikūnų lygį nei pacientai, gavę tik dvi dozes.

Kol kas kitoms grupėms nesiūlo

Kadangi daugiau duomenų apie trečiosios dozės naudą kitoms grupėms kol kas mažai, siūloma stiprinančią dozę skirti tik tiems, kurių imuninė sistema stipriai pažeista.

„Kol kas nėra aiškių duomenų, kad pacientai, kuriems susidarė silpnesnis imunitetas, gaus naudos iš sustiprinančios dozės, po pagrindinės vakcinacijos“, – kalbėjo daktaras M. Cavaleri.

Daktaras pridūrė: „Nors kol kas nėra tiesioginių įrodymų dėl trečiosios dozės veiksmingumo, tikimasi, kad ši dozė sustiprins apsaugą bent kai kuriems iš šių pacientų“.

Vakcinos nuo koronaviruso

EVA ir toliau stebės duomenis apie trečios dozės veiksmingumą šios grupės pacientams.

Anot specialisto, svarbu atskirti du dalykus: trečios dozės būtinybę žmonėms, kurių imuninė sistema labai nusilpusi, ir sustiprinančios dozės skyrimą bendrai populiacijai.

Nori atnaujinti informacinius lapelius

„Comirnaty“ vakcinos gamintojai buvo pateikę pareiškimą pridėti rekomendacijas dėl trečiosios dozės prie preparato informacinio lapelio.

Pareiškimas buvo paremtas tyrimu, kurio metu trečioji dozė suleista 18–55 metų žmonės, praėjus mažiausiai pusmečiui po antrosios.

Buvo nuspręsta, kad po pusmečio nuo antrosios dozės skiepyti 18–55 metų asmenis sustiprinančiąja doze saugu. Ši dozė gerokai padidina antikūnų kiekį, palyginti su tuo, kuris stebėtas, suleidus antrąją dozę. Į tai gali būti atsižvelgiama ateityje. Tačiau kol kas negalima duoti jokių tiesioginių rekomendacijų, kada ir kam šią dozę galima skirti.

„Toks sprendimas turėtų būti paremtas turimais epidemiologiniais ir vakcinos veiksmingumo duomenimis“, – patikslino M. Cavaleri.

Pfizer kurią vakciną nuo gripo

EVA šiuo metu svarsto ir „Spikevax“ vakcinos gamintojo prašymą dėl trečiosios dozės suleidimo, praėjus mažiausiai pusmečiui nuo antrosios, 12 metų ir vyresniems asmenims. Sprendimas bus priimtas, įvertinus pateiktus gamintojo duomenis ir tebevykstančio klinikinio tyrimo rezultatus.

„Kol kas žinoma, kad dvi vakcinų dozės užtikrina gerą apsaugą prieš sunkią COVID-19 ligos eigą, įvardinant hospitalizaciją ir mirtį.

Mes tai atidžiai stebime, bendradarbiaudami su seserine agentūra – Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru (ECDC), kad galėtume įvertinti tendencijas ir atitinkamai atnaujinti rekomendacijas.

Atsirandantys duomenys iš kitų pasaulio kraštų, įskaitant Izraelį, Jungtinę Karalystę (JK) ir JAV, rodo, kad vakcinos apsaugo nuo lengvos COVID-19 ligos formos ir kai kuriais atvejais nuo sunkios.

Iš Europos Sąjungos (ES) šalių surinkti duomenys bus svarbūs, išgryninant optimalias vakcinacijos strategijas, atsižvelgiant į skirtingą vakcinų vartojimą ir intervalus tarp dozių“, – pažymėjo daktaras.

Lietuvoje sustiprinančią dozę gauna trys grupės

Lietuvoje trečiąja doze jau pradėti skiepyti pažeidžiamiausi asmenys.

Medikų skiepijimas Santaros klinikose

Dar rugpjūčio pradžioje Lietuva viena iš pirmųjų Europos Sąjungos šalių pradėjo sustiprinančiąja trečia vakcinos doze skiepyti asmenis, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos, taip pat pacientus, sergančius kraujo ligomis, kuriems taikomas kraujo ligos ar jos komplikacijos gydymas arba toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėn. arba aktyviai stebimi dėl kraujo ligos. Trečios dozės sulaukė ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantys pacientai, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializė ar peritoninė dializė).

„Mes žinome, kad kai kurios ES šalys narės jau pradėjo leisti sustiprinančias dozes. Primename, kad vakcinacijos programa kiekvienoje šalyje yra kiekvienos šalies narės sveikatos priežiūros organizacijų prerogatyva“, – priminė M. Cavaleri.

Anot jo, vakcinacijos strategija nacionaliniu ar regioniniu lygiu yra įdiegiama, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, skiepijimo programų veiksmingumą ir kitus su tuo susijusius vidinius aspektus.

Pasiskiepijus trečia doze, apie tai informacija bus generuojama ir Galimybių pase bei ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime, jų galiojimo sąlygos nesikeis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)