„Būtų patogiau, bet vis tiek, matyt, reikėtų kokio nors šeimos daktaro nukreipimo ar sutikimo. Bet, manau, kad gera idėja“, – LNK žinioms sakė Marija.

Skiepų kabinetai vaistinėse įrengti, tačiau juose pageidaujami tik pilnamečiai. Kai kurie gyventojai ateina šeimomis, deja, juos tenka apgręžti.

„Pasitaiko tokių situacijų, kad žmonės, jei atvyksta šeima, nori paskiepyti visą šeimą. Tačiau, pagal galiojančius teisės aktus, galime skiepyti tik pilnamečius asmenis“, – sakė „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

„Kai ateina šeimos ir vaikai yra jaunesni nei 18 metų, deja, turime sakyti, kad vaikučius teks skiepyti gydymo įstaigoje“, – kalbėjo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Apgręžtų šeimų ne viena, tad norint pasiskiepyti visiems šeimos nariams tenka važiuoti po kelis kartus ir gaišti laiką. Gyventojai, ypač tie, kurie turi vaikų, tvarkai, kad nepilnamečius būtų galima skiepyti vaistinėse, pritartų. Sako, tai būtų palengvinimas.

„Aš pati tai pasiskiepijusi ir vaikas nuo erkinio encefalito. Manau, ir vaistinėje galima. Jei žmonės nori, tai koks skirtumas. Svarbiausia, ne lauke“, – sakė LNK kalbinta moteris, sutikta vaistinėje.

Šiuo metu įsibėgėja skiepijimas nuo gripo. Tačiau pasiskiepyti vaistinėse galima ir nuo erkinio encefalito, ir koronaviruso. Būtent dėl šių vakcinų pastaruoju metu ir kilo daugiausiai diskusijų.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

„Jei įvedi sistemoje, kad nori skiepytis, ir pasirenki vietą, sistema nenurodo, kad vaistinėje to daryti negalima. Buvo tokių atvejų, kad žmonės ateina norėdami pasiskiepyti nuo koronaviruso, jiems nėra 18 metų ir, deja, tenka pasakyti, kad vaistinėje skiepijame tik nuo 18 metų“, – sakė L. Bielskė.

Visgi, yra kas ne tik nepilnamečių, bet ir suaugusių skiepijimui vaistinėse nepritaria.

„Man atrodo, turėtų kaip ir poliklinikoje, ligoninėje skiepyti, bet ne taip“, – LNK žinioms sakė vaistinėje kalbinta praeivė.

Sveikatos apsaugos ministerija neatmeta galimybės, jog kada nors vaikų skiepijimas vaistinėse galėtų virsti realybe. Tačiau dar ne dabar.

„Dėl tvarkos pakeitimo galimybių, kol kas tokia galimybė nėra svarstoma“, – sakė SAM Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėjas Artūras Šimkus.

Anot pašnekovo, tam, kad tvarka pasikeistų, reikėtų ir papildomų mokymų, ir resursų.

Asociatyvi nuotr.

„Vaikų sveikatos būklę yra sudėtingiau vertinti, nes tam tikrais amžiaus tarpsniais jų organizmo reakcija į įvairius sveikatos sutrikimus gali būti skirtinga, dėl to reikalingas didesnis profesinis pasirengimas“, – kalbėjo A. Šimkus.

Visgi, patys vaistininkai sako, kad svarbus ne tik nepilnamečių skiepijimas – yra ir kitų svarbių klausimų.

„Norėtume turėti galimybę gauti platesnį skiepų asortimentą. Pavyzdžiui, pneumokokinės infekcijos, nes po kovido, po gripo, jei yra komplikacijos, tai dažniausiai būna plaučių ligos“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ regiono vadovė Kristina Vaičaitienė.

Dėl pneumokoko vakcinos įtraukimo šiuo metu yra parašytas raštas Sveikatos apsaugos ministerijai.

„Tikimės, kad pneumokoko vakcina bus galima pasiskiepyti jau šį rudenį, nes ši vakcina skiepijama kartu su gripo vakcina. Viena į vieną ranką, kita į kitą“, – sakė vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Pasak A. Šimkaus, svarstyti tokią galimybę visada galima, tačiau svarbu pasverti argumentus. Be to, kaip teigė A. Šimkus, nesinorėtų vaistinių paversti sveikatos priežiūros įstaigomis.