Ką tai reiškia? Ar delta atmainos koronavirusas yra baisesnis ir jo pasekmės – sunkesnės? Į tai savo tinklaraštyje algis-dziugys.blogspot.com atsakė vienas iš Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos ekspertų tarybos narių, Lietuvos energetikos instituto fizikas modeliuotojas Algis Džiugys.

Specialistas priminė, kad yra trys mirčių nuo COVID-19 apibrėžimai, kurių laikydamasis Statistikos departamentas pateikia paros sergamumo ir mirtingumo duomenis.

1 mirties apibrėžimas – mirusių asmenų skaičius, kurių mirties liudijime gydytojai kaip pagrindinę mirties priežastį nurodė COVID-19 ligą. Neįtrauktos išorinės mirties priežastys.

2 mirties apibrėžimas papildomai apima ir kitus mirties atvejus, kuriuose pagrindinė, tiesioginė, tarpinė mirties priežastys ar kita svarbi patologinė būklė gydytojų buvo nurodyta COVID-19 liga arba su ja susijusi informacija. Neįtrauktos išorinės mirties priežastys.

3 mirties apibrėžimas papildomai apima ir kitus mirties atvejus, kuomet asmuo mirė turėdamas ne senesnį nei keturių savaičių teigiamą diagnostinio tyrimo atsakymą. Neįtrauktos išorinės mirties priežastys.

„Nors koronės duomenys, o ypač mirčių, yra pastoviai taisomi ir papildomi (pilniausią viešai prieinamą koronės statistiką rasime pas Vaidotą Zemlį-Balevičių https://raw.githubusercontent.com/mpiktas/covid19lt/master/data/lt-covid19-country.csv), bet jau dabar galime palyginti, kaip keičiasi mirčių pagal pagal 1 ir 2 apibrėžimus dalis bendrame mirčių nuo Covid-19 skaičiuje, t.y. pagal 3 apibrėžimą“, – rašė A. Džiugys.

Mokslininkas pateikė paveiksliuką, kuriame matyti, kad, jei per antrą ir trečią koronaviruso epidemijos bangas mirtys pagal pirmą apibrėžimą sudarė apie 50 proc. nuo visų su COVID-19 susijusių mirčių (tai rodo raudona kreivė), tai per dabartinę bangą jos sudaro jau daugiau nei 70 procentų.

Mirčių statistika nuo koronaviruso Lietuvoje

„Jei šitie duomenys nepasikeis, tai reikėtų manyti, kad epidemijos dabartinė banga Lietuvoje yra „rūstesnė“ nei ankstesnės, t. y., palyginti su mirtimis dėl gretutinių ligų ir pačios COVID-19 suminės įtakos ar komplikacijų dėl COVID-19, Lietuvoje nuo COVID-19 tiesiogiai mirštama dabar dažniau nei per ankstesnes epidemijos bangas“, – rašė A. Džiugys.

Fizikas pridūrė, kad jam kol kas neaiškios to priežastys.

„Gali būti, kad kalta dėl to koronės viruso delta atmaina, o gali būti ir taip, kad mirčių pagal trečią apibrėžimą kiekis bus vėliau papildytas naujais išaiškintais atvejais.

Bet tokiu atveju bendras mirčių nuo COVID-19 atvejų dalis irgi išaugs, kas irgi yra grėsminga, nes jau ir dabar mirčių skaičius yra gana didokas palyginus su užsikrėtimų skaičiumi ir sudaro apie 3 proc. nuo užsikrėtimų skaičiaus.

Taigi, stebėsim kaip toliau vystysis įvykiai“, – rašė A. Džiugys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)