Šis tyrimas – vienas pirmųjų, pamatavusių antikūnų kiekį virkštelės kraujyje, siekiant atskirti, ar imunitetas yra nuo infekcijos, ar nuo vakcinos, – atskleidė, kad visi 36 naujagimiai, ištirti vos gimus, turėjo antikūnų, apsaugančių nuo „Covid-19“. Visų jų motinos buvo paskiepytos „Pfizer Inc.“-„BioNTech SE“ arba „Moderna Inc.“ vakcina.

„Mes to nesitikėjome. Tikėjomės pamatyti įvairesnius rezultatus“, – sakė Ashley Roman, „NYU Langone Health System“ akušerė ir tyrimo bendraautorė.

Šie duomenys galėtų paskatinti daugiau moterų pasiskiepyti nėštumo metu. Remiantis ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, rugsėjo 11 d. tik 30 proc. nėščiųjų nuo 18 iki 49 metų amžiaus buvo pasiskiepijusios, nepaisant vis gausesnių įrodymų apie prenatalinės vakcinos saugumą. Turint omenyje mažą tyrimo imties dydį, komanda dabar žiūri į didesnės grupės rezultatus, taip pat į tai, kiek laiko trunka imunizacija po gimimo.

Nėščioji

„Paskelbėme šiuos duomenis pakankamai anksti, nes tai unikalus atradimas, turintis svarbių pasekmių sveikatos priežiūrai, – sakė A. Roman. – Šiuo metu visoms nėščiosioms rekomenduojame pasiskiepyti.“

Nacionaliniai sveikatos institutai pradėjo tyrimą, pavadintą MOMI-VAX, kuriuo bus siekiama išmatuoti, kiek laiko išsilaikys „Covid-19“ antikūnai moterims, paskiepytoms nėštumo metu. Tie patys tyrėjai taip pat įvertins vakcinos sukeltų antikūnų perdavimą kūdikiams per placentą ir motinos pieną.

CDC susitikimas

CDC vakcinų patariamoji taryba trečiadienį susitiko aptarti vakcinų veiksmingumą ir saugumą. Pasak vadinamojo ACIP komiteto gydytojos Christine Olson, taryba surinko daugiau duomenų apie vakcinų saugumą nėštumo metu iš „v-safe“ – CDC sukurto moterų, kurios skiepijimo metu buvo nėščios, registro. Remiantis registro duomenimis, nėra jokių įrodymų, kad vakcinos kenkia vaisiui.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ taip pat tiria, kaip jų skiepai paveikia nėščiąsias ir jų kūdikius. Vaistų gamintojai „JAV sustabdė registraciją į tyrimus dėl rekomendacijų, skatinančių skiepyti nėščias moteris“, el. pranešime „Bloomberg“ informavo „Pfizer“ po to, kai trečiadienį „Wall Street Journal“ pranešė apie tyrimo atidėjimą, išreikšdamas susirūpinimą, jog dalyvaujančios moterys gali gauti placebą. Remiantis pranešimu, „Pfizer“ ir „BioNTech“ dabar ieško šalių, kuriose nėščiosioms skiepytis nepatariama – jose būtų galima atlikti tolesnius tyrimus.

Vakcinos nuo koronaviruso

Mokslininkai ištyrė 36 pilnai pasiskiepijusių moterų virkštelės kraują, ieškodami antikūnų prieš spyglio baltymą, kurie atsiranda po vakcinacijos arba persirgus „Covid“, ir nukleokapsidės baltymą, kuris atsiranda tik persirgus „Covid“. Ankstesni tyrimai buvo nukreipti į antikūnus prieš spyglio baltymą.

Iš 36 mėginių, kuriuos patikrino tyrėjai, 31 antikūnų prieš nukleokapsidės baltymą testas buvo neigiamas. Kitaip tariant, 31 nėščiajai imunitetas išsivystė nuo vakcinos. Kitos penkios dėl nukleokapsidės baltymo tirtos nebuvo, tad mokslininkai negali tvirtai pasakyti, ar jų imunitetas atsirado nuo vakcinos, ar nuo natūralios infekcijos.

Išvados rodo „labai padrąsinantį antikūnų kiekį virkštelės kraujyje“, teigė Linda Eckert, Vašingtono universiteto akušerijos ir ginekologijos profesorė, nedalyvavusi tyrime. „Tai dar viena priežastis, kodėl nėščiosios turėtų pasiskiepyti, nes pastebime vis dažnesnes ligas vis jaunesnių kūdikių grupėje ir tai būtų proaktyvus pasirinkimas, kuriuo nėščiosios apsaugotų savo mažylius.“