Apie tai, kokia situacija šiuo metu yra Vilniaus regione, penktadienį žurnalistams pasakojo Santaros klinikų generalinis direktorius profesorius Feliksas Jankevičius.

Užimtos beveik visos lovos

„Deja, gerų naujienų neturiu. Epidemiologinė situacija blogėja ne tik Vilniuje, bet ir Vilniaus regione. Šiandien turime beveik 90 proc. užguldymą visų aktyvių lovų ir artėjame prie 90 proc. užguldymo Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus (RITS) kovidinių lovų. Situacija tampa labai įtempta“, – neabejojo F. Jankevičius.

Feliksas Jankevičius

Profesorius sakė, kad planuojama kurti papildomų kovidinių lovų ir kitose regiono ligoninėse: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) planuojama COVID-19 liga sergantiems pacientams lovų skaičių plėsti iki 120, taip pat Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) bus didinamas šiems pacientams skirtų RITS lovų skaičius.

Regione – Druskininkų, net Molėtų ligoninėse – iki pirmadienio irgi bus plečiamas lovų, skirtų COVID-19 ligoniams, skaičius. Pirmadienį lovų ketinama plėsti dar daugiau.

Santaros klinikų vadovas neslėpė: jau dabar Santaros klinikose jaučiamas RITS lovų, skirtų sergantiems COVID-19 liga, trūkumas.

„Mes planuojame RITS lovų skaičių didinti ir Santaros klinikose, darydami įvairius struktūrinius pokyčius, ir regioninėse ligoninėse. Pirmiausia tikimės pagalbos iš greitosios pagalbos ligoninės (RVUL, – aut. past.), kuri turi pilnavertę trečiojo lygio reanimaciją, kad galėtų išplėsti kovidines lovas. To tikimės kitą savaitę“, – patikslino F. Jankevičius.

Stabdys kai kurias planines paslaugas

Sudėtinga situacija sutrikdys ir planinių paslaugų tiekimą.

„Be jokios abejonės, šita situacija palies ir planines paslaugas. Kaip žinia, anesteziologai tampa labiausiai deficitine specialybe ir, esant jų trūkumui, turėsime riboti planines paslaugas.

Stengiamės išsaugoti maksimalų skaičių planinių operacijų, bet vis tiek kažkiek riboti turėsime. Turime pasidarę prioritetinį sąrašą paslaugų.

Pirmiausia ribosime tas paslaugas, kurias galima atidėti trims mėnesiams, nepadarant ypatingos žalos paciento gyvybei arba, kurios nesukeltų labai rimtų komplikacijų. Visą būtinąją pagalbą, žinoma, mes teiksime“, – teigė F. Jankevičius.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

Paprašytas patikslinti, kokios paslaugos bus ribojamos, profesorius vardijo: „Tai įvairios paslaugos, tarkime, plastinės operacijos, rekonstrukcinės operacijos, ortopedinės kai kurios operacijos, akių, LOR operacijos – šitas spektras operacijų tikrai leidžia jas atidėti kuriam laikui“.

Sprendimai atidėti šias operacijas priimami jau dabar ir turėtų įsigalioti nuo kitos savaitės.

Kartu F. Jankevičius sakė, kad bus ribojamas ir pacientų lankymas.

„Santaros klinikose ypatinga situacija dar ir tuo, kad, prasidėjus mokslo metams, mes turime ir studentų. Su visom apsaugom tas procesas vyksta labai sklandžiai. Sėkmingai prasidėjo mokslo metai, bet tai įneša apsunkinimą ir papildomą poreikį ypatingai kontrolei“, – paaiškino klinikų direktorius.

Pacientai dabar jaunesni nei pernai

Šiuo metu Santaros klinikose gydoma virš 80 COVID-19 liga sergančių pacientų. Per savaitę jų paguldama per 500.

„Kelias dešimtis per dieną tikrai paguldome“, – neabejojo profesorius.

Paklaustas, kokie pacientai šiuo metu gydomi Santaros klinikose, F. Jankevičius sakė: „Didžioji dalis patekusių šiaip į stacionarą ir į reanimaciją yra, žinoma, neskiepyti.

Skiepytų pacientų skaičius yra minimalus – apie 20 proc., gal šiek tiek mažiau. Tie skiepyti pacientai yra arba turintys labai rimtas gretutines patologijas, arba buvo skiepyti viena, ne dviem dozėm. Dalis jų taip pat yra pacientai, kurie skiepyti ir antra doze, bet buvo praėjusios tik kelios dienos po skiepo [kai užsikrėtė koronavirusu] ir tas imuninis atsakas nespėjo įsigalioti“.

Santaros klinikų vadovas pasidžiaugė tuo, kad kol kas personalo, kuris gydytų COVID-19 liga sergančius ligonius, užtenka.

„Bet tai – „kol kas“. Manau, kad situacija gali pasikeisti jau kitą savaitę. Tikrai galvojame pasitelkti ir savanorius, ir kitų gydymo įstaigų medikus, kaip ir pernai rudenį“, – paaiškino profesorius, pridūręs, kad dabar, kadangi personalas pasiskiepijęs, situacija yra smarkiai geresnė negu buvo rudenį, kai dėl sergamumo trūko medikų.

Palyginęs situaciją su praėjusiu rudeniu, F. Jankevičius atkreipė dėmesį ir į pacientų pokyčius: „[Dabar] žymiai daugiau turime jaunesnio amžiaus pacientų. Jeigu pernai dominuodavo žmonės virš 70 metų, tai šiemet turime praktiškai visų amžiaus grupių pacientų. Žinoma, dominuoja tų, kam virš 60 metų, bet taip pat turime ir penkiasdešimtmečių, keturiasdešimtmečių, trisdešimtmečių ir pavieniais atvejais jaunesnių nei 30 metų“.

Santaros klinikos

Profesorius pasakojo, kad neskiepytų žmonių, atsidūrusių ligoninėje, požiūris į skiepus paprastai pasikeičia: „Pagulėjus ligoninėje, pamačius, kas dedasi aplinkui, visi, kiek teko girdėti, šnekėtis su pacientais, gailisi, kad nebuvo skiepyti ir planuoja tarp artimųjų apie tai kalbėti bei skiepytis kuo greičiau“.

Profesorius priminė: vienintelis būdas kovoti su pandemija – skiepytis kuo greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (875)