Antradienį paskelbtame „Johnson & Johnson“ pranešime sakoma, kad dviejų dar nerecenzuotų tyrimų, atliktų su anksčiau vieną vakcinos dozę gavusiais žmonėmis, rezultatai parodė, kad antroji dozė padidino gaminamų antikūnų prieš koronavirusą kiekį.

„Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19 stiprinančioji dozė dar labiau padidino antikūnų kiekį tyrime dalyvavusiems žmonėms, kuriems anksčiau buvo suleista mūsų vakcina“, – sakė bendrovės tyrimų ir plėtros vadovas Mathai Mammenas (Matajus Mamenas).

Anksčiau bendrovė buvo paskelbusi duomenis, rodančius, kad viena vakcinos dozė užtikrina pasiskiepijusiųjų apsaugą iki aštuonių mėnesių po pirmojo skiepo.

„Johnson & Johnson“ paskelbti nauji duomenys atskleidė, kad antroji vakcinos dozė, suleista praėjus 56 dienoms po pirmojo skiepo, remiantis pasaulio klinikiniais tyrimais, užtikrino 75 proc. apsaugą nuo COVID-19 simptomų, o JAV vakcinos veiksmingumas siekė 94 procentus.

Šių rodiklių skirtumo priežastis pranešime nepateikiama, tačiau manoma, kad ji gali būti susijusi su tuo, kad atliekant tyrimus JAV buvo mažiau koronaviruso atmainų.

Vakcina 94 proc. veiksmingumu apsaugojo nuo sunkių arba kritinių COVID-19 atvejų praėjus 14 dienų po antrojo skiepo Amerikoje, tačiau kol kas atvejų buvo per mažai, kad būtų galima daryti galutines išvadas.

Suleidus antrąją vakcinos dozę dviejų mėnesių intervalu po pirmosios antikūnų kiekis išaugo 4-6 kartus, lyginant su jų kiekiu po vienos dozės.

Šie duomenys yra gera žinia beveik 15 mln. amerikiečių, kurie buvo paskiepyti viena „J&J“ vakcinos doze, tačiau iki šiol nežinojo, ar jiems reikės stiprinančiojo skiepo.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija rugpjūčio mėnesį paskelbė planus, kad visi amerikiečiai, paskiepyti dvidozėmis iRNA vakcinomis – „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ – turėtų gauti trečiąją dozę.

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sušaukta ekspertų komisija praėjusią savaitę uždegė žalią šviesą „Pfizer-BioNTech“ vakcinos stiprinančiajai dozei senyvo amžiaus ir didžiausios rizikos grupėms priklausantiems žmonėms. Netrukus turėtų būti priimtas sprendimas ir dėl „Moderna“.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) sutiko, kad antroji „Johnson & Johnson“ preparato dozė veikiausiai bus reikalinga. Vis tik CDC pažymėjo, kad prieš pateikiant tvirtą rekomendaciją reikės surinkti daugiau duomenų.

„Johnson & Johnson“ šiuo metu veda derybas dėl stiprinančiosios vakcinos dozės patvirtinimo su reguliavimo tarnybomis, įskaitant FDA, Europos vaistų agentūrą ir kitas institucijas.

Bendrovė taip pat pranešė, kad stiprinančioji dozė, suleista praėjus šešiems mėnesiams po pirmojo skiepo, „devynis kartus padidino antikūnų kiekį praėjus savaitei po skiepo, o per keturias savaites jis išaugo 12 kartų“, nepriklausomai nuo tyrime dalyvavusių žmonių amžiaus.

Kito tyrimo rezultatai rodo, kad viena vakcinos dozė 79 procentais apsaugo nuo užsikrėtimo ir 81 procentu – nuo hospitalizacijos. Šiame tyrime dalyvavo 390 tūkst. žmonių, pasiskiepijusių „Johnson & Johnson“ vakcina 2021 metų kovo–liepos mėnesiais.

Pastarojo tyrimo vakcinos veiksmingumo, vertinant hospitalizaciją, rodikliai buvo didesni nei kitų dviejų CDC neseniai atliktų tyrimų. Vieno jų vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo gydymo ligoninėje siekė 68 proc., o kito – 60 procentų.