Pasak jų, vakcina vaikams būtų suleidžiama mažesne doze nei 12 metų ir vyresniems žmonėms.

„[Tyrimo] dalyviams nuo penkerių iki 11 metų vakcina buvo saugi, gerai toleruojama ir pademonstravo tvirtą neutralizuojantį antikūnų atsaką“, – bendrame pareiškime teigė JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ ir jos partnerė iš Vokietijos „BioNTech“.

Jos sakė planuojančios „kuo greičiau“ pateikti savo duomenis Europos Sąjungos, JAV ir viso pasaulio reguliavimo institucijoms.

Tai pirmieji bandymų rezultatai jaunesniems nei 12 metų vaikams. „Moderna“ bandymai 6–11 metų amžiaus grupėje dar vykdomi.

Ir „Pfizer-BioNTech“, ir „Moderna“ vakcinos jau naudojamos vaikams nuo 12 metų ir suaugusiesiems visame pasaulyje.

Nors vaikams yra mažesnė rizika susirgti sunkia koronaviruso forma, nerimaujama, kad labai užkrečiamas delta variantas gali sukelti rimtesnių atvejų.

Vaikų skiepijimas taip pat laikomas esminiu dalyku, kad mokyklos liktų atidarytos. Taip pat tai turėtų padėti nutraukti pandemiją.

„Siekiame vakcinos užtikrinamą apsaugą suteikti [ir] šiems jaunesniems gyventojams“, – sakė „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla. Jis pažymėjo, kad nuo liepos atvejų, kai COVID-19 serga vaikai, JAV „padaugėjo maždaug 240 procentų“.

Bandymuose dalyvavusioje 5–11 metų amžiaus grupėje vaikai gavo po dvi 10 mikrogramų dozes; antroji iš jų būdavo suleidžiama 21 diena po pirmosios, pranešė kompanijos. Vyresnio amžiaus grupėse naudojamos 30 mikrogramų dozės.

10 mikrogramų dozė buvo „atidžiai parinkta... dėl saugumo, toleravimo ir imunogeninio poveikio“ toje amžiaus grupėje, sakoma pranešime.

Iki metų pabaigos – jaunesni nei penkerių

Šalutinis poveikis „bendrai buvo sulyginamas su poveikiu 16–25 metų dalyviams“, sakoma jame.

Tarp dažniausiai pasitaikydavusių nusiskundimų būdavo skausmas ir patinimas injekcijos vietoje, galvos skausmas, šaltkrėtis ir karščiavimas.

Izraelis jau suteikė specialų leidimą mažesnėmis „Pfizer“ vakcinos dozėmis skiepyti 5–11 metų vaikus, kurių rizika rimtai susirgti COVID-19 ar mirti nuo šios ligos vertinama kaip reikšminga.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ taip pat išbando savo vakciną vaikams nuo šešių mėnesių iki dvejų metų, taip pat vaikams nuo dvejų iki penkerių metų.

Šių bandymų rezultatų tikimasi ketvirtąjį šių metų ketvirtį, nurodė kompanijos.

Bendrai „Pfizer“ ir „BioNTech“ bandymuose JAV, Suomijoje, Lenkijoje ir Ispanijoje dalyvauja iki 4,5 tūkst. vaikų nuo šešių mėnesių iki 11 metų amžiaus.

Kaip ir konkurentės „Moderna“ vakcina, „Pfizer-BioNTech“ skiepai sukurti pasinaudojus nauja informacinės RNR technologija, kai ląstelėms nunešamos genetinės instrukcijos koronaviruso „spyglio“ baltymui gaminti, kad organizmui susidūrus su realiu virusu būtų iškart inicijuotas antikūnų atsakas.