Didžioji dauguma užfiksuotų proveržio infekcijų buvo lengvos, interviu pasakojo viena iš „Sisonke“ programos vadovų Glenda Gray, cituodama dar neskelbtus tyrimo duomenis, kurie patvirtino vakcinos veiksmingumą prieš sunkią ligą.

Kaip ir visos „Covid“ vakcinos, „J&J“ vakcina buvo išbandyta ir patvirtinta dėl savo gebėjimo užkirsti kelią hospitalizacijai ir mirčiai. Vis dėlto paskiepytų žmonių proveržio infekcijų dažnis pabrėžia vyriausybėms kylantį iššūkį mėginant sustabdyti viruso plitimą, nes tai gali paskatinti naujų, dar užkrečiamesnių atmainų atsiradimą.

Skepticizmas dėl skiepų ir ribotas jų veiksmingumas stabdant lengvas infekcijas reiškia, kad „ir toliau matysime infekcijų srautą“, – sakė Bruce’as Mellado, Johanesburgo Witwatersrand universiteto profesorius, kuris pasitelkia modeliavimą, kad numatytų infekcijų trajektoriją. Vis dėlto, anot jo, veiksmingumas užkertant kelią mirčiai ir sunkiai ligai gali apsaugoti nuo „žmonijos katastrofos“.

„J&J“ ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti.

Tyrimas apėmė ir tas kelias savaites, kai Pietų Afrika išgyveno trečiąją koronaviruso infekcijų bangą, kurią paskatino itin užkrečiama delta atmaina. Atsiradus naujoms, greitai plintančioms padermėms, anksčiau išsikelti visuotinio imuniteto tikslai – kai virusui pažeidžiamos populiacijos dalis sumažėja tiek, kad infekcijos plitimas nuslopinamas – tapo dar sunkiau pasiekiami.

Sumažinus infekcijų skaičių ir intensyvumą, vakcinos apriboja tolesnių mutavusių padermių atsiradimo tikimybę. Tačiau daugelyje šalių dėmesys nukreiptas į ligos sunkumo ir vėlesnio intensyvaus gydymo poreikio mažinimą.

„Nėra unikalu“

„Sisonke“ tyrimas matavo proveržio infekcijas – tiek prašydamas dalyvių pranešti apie teigiamą testo atsakymą, tiek gaudamas kasdienius įspėjimus iš laboratorijų. Tyrėjai taip pat naudojosi duomenų sistemomis, norėdami sužinoti, kas buvo paguldytas į ligoninę ar mirė.

COVID-19 vakcinos

Pradiniai „Sisonke“ rezultatai, paskelbti rugpjūčio 6 d., atskleidė, kad vienos dozės „J&J“ vakcina pasirodė maždaug 70 proc. veiksminga prieš hospitalizaciją ir net 96 proc. veiksminga prieš mirtį. Tyrime nebuvo naudotas placebas. Galutiniai rezultatai, apimantys tris privačių draudikų ir vyriausybės pateiktų duomenų rinkinius, bus paskelbti po kelių dienų, sakė G. Gray, Witwatersrand universiteto profesorė.

„J&J vakcina“, kuria numatyta paskiepyti daugumą Pietų Afrikos gyventojų, jau buvo suteikta mokytojams, policininkams ir kitiems vyriausybės darbuotojams. Tikimasi, kad ji atliks svarbų vaidmenį pasiekiant atokius rajonus, kadangi ją galima laikyti šaldytuvo temperatūroje.

„Sisonke“ programa buvo pradėta vasarį, kai Pietų Afrikos vyriausybės planai naudoti „AstraZeneca Plc“ vakciną pademonstravo ribotą veiksmingumą prieš lengvus atvejus ir sutrikdė vyriausybės planus plačiai paskiepyti populiaciją. G. Grey ir kiti mokslininkai sudarė sutartį su „J&J“ dėl masinio bandymo.

Kitos plačiai naudojamos vakcinos taip pat parodė paskiepytųjų pažeidžiamumą proveržio infekcijoms. Rugpjūčio 9 d. paskelbtas tyrimas atskleidė, kad „Moderna Inc.“ skiepai gali būti siejami su dvigubu proveržio infekcijų rizikos sumažėjimu, palyginti su „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“ vakcina. Rezultatai buvo paskelbti dar prieš ekspertų įvertinimą.

Proveržio infekcijos „nėra unikalios „Johnson & Johnson“ vakcinai, jos būdingos ir kitoms vakcinoms, – pažymėjo Shabiras Madhi, Witwatersrand universiteto vakcinologas, vadovavęs „AstraZeneca“ ir „Novavax Inc.“ skiepų bandymams Pietų Afrikoje. – Nieko nuostabaus, nes virusas ir toliau evoliucionuoja.“