Vaistinės yra ta vieta, kur ne tik prekiaujama vaistais, bet ir pacientai skiepijami nuo įvairių infekcijų, įskaitant koronavirusą. Taip pat nuo praeitos savaitės vaistinėse galima atsispausdinti ir galimybių pasus (GP), be kurių, kaip minėta, į prekybos centru nuo pirmadienio neįleis.

Taigi portalas „Delfi“ domėjosi, kas bus daroma su tais, kurie norėtų pasiskiepyti ar išsiimti galimybių pasą vaistinėje, esančioje prekybos centruose?

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė po ketvirtadienio pasitarimo su SAM sakė: „Man atrodo, visi sutariame, kad vaistai yra būtinosios prekės, žmogus negali nuspręsti tiesiog jų nebevartoti – tokiu atveju tai gali grėsti ligos komplikacijomis, liga taptų nebekontroliuojama, dėl to žymiai pablogėtų pacientų sveikata bei savijauta. Valstybei tai kainuotų dar daugiau, nes tokie asmenys patektų į gydymo įstaigas, kurios dabar ir taip apkrautos.

Suprantame valstybės norą ir tikslą, kad kuo daugiau žmonių pasiskiepytų ir jį palaikome. Vaistinės prisideda ir vakcinuodamos, ir teikdamos informaciją gyventojams apie COVID-19 vakcinų naudą, o šiuo metu ir išduodamos galimybių pasus Lietuvos gyventojams (šiandien jau esame išdavę 122 tūkst. galimybių pasų). Vis dėlto laikomės pozicijos, kad į visas Lietuvos vaistines turi patekti visi Lietuvos gyventojai“.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

K. Nemaniūtė-Gagė vylėsi, kad pavyks išvengti kurioziškų situacijų, kai žmogus negali ateiti į vaistinę, kurioje nori pasiimti galimybių pasą arba pasiskiepyti nuo COVID-19.

Be to, dar nėra įteisintos galimybės užsisakyti receptinių vaistų į namus, todėl, apribojus galimybę patekti į vaistinę, sumažės reikalingų vaistų prieinamumas.

„Siūlyti gyventojams eiti į kitą vaistinę taip pat nėra išeitis – ne visi tai gali padaryti, dalis mūsų pacientų turi judėjimo negalią, jiems vykti į kitą vaistinę būtų ypač nepatogu, o kartais ir neįmanoma.

Be to, vaistinėse skiriasi ir vaistų asortimentas – ypatingai retų ir brangių vaistų rinkoje tiek nėra, kad jie būtų prieinami kiekvienoje vaistinėje. Todėl negalėdamas patekti į konkrečią vaistinę žmogus bus priverstas laukti, kol jam reikalingas vaistas bus pristatytas į kitą vaistinę – tai gali užtrukti 2 darbo dienas mieste arba 4 darbo dienas kaimo teritorijoje.

Suprantame, kad šioje sudėtingoje situacijoje turime visi susitelkti ir galvoti ne tik apie patogumą atskiriems verslams, bet apie tai, kaip laikantis saugumo reikalavimų užtikrinti būtinųjų paslaugų teikimą.

Sprendimai gali būti labai paprasti – pavyzdžiui, užtikrinti galimybę visiems pacientams patekti į vaistinę, tačiau apribojant galimybę iš jos patekti į prekybos centrą, kur visi kiti klientai yra su galimybių pasais. Turint norą, tikrai galima rasti techninių galimybių tai įgyvendinti, nes svarbiausi yra pacientų interesai“, – neabejojo K. Nemaniūtė-Gagė.

Vaistinių tinką „Camelia“ valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė portalui „Delfi“ komentavo, kad pagal naujausią nutarimą, į vaistines, kurios yra prekybos centruose, galės patekti tik galimybių pasą turintys asmenys, nes GP bus tikrinami prie prekybos centrų pagrindinių įėjimų.

Aušra Budrikienė

„Kadangi mūsų vaistinės, esančios prekybos centruose, atskirų įėjimų neturi, pagal dabartinį nutarimą, į vaistinę GP neturintys asmenys pateikti negalės. Mūsų nuomone, šis sprendimas yra neteisingas, nes vaistinės suteikia būtinąją farmacinę paslaugą – čia pacientai ir konsultuojasi, ir įsigyja vaistus.

Į vaistines, esančias prekybos centruose, buvo galima patekti ir karantino metu, tam nereikėjo ir atskiro įėjimo, tad manome, kad dabartinis ribojimas yra neteisingas. Taip pat akcentuojame, kad, tarkime, mūsų vaistinės, kuriose atliekamas skiepijimas nuo COVID-19, Vilniuje yra prekybos centruose – „Nordika“ ir „Helios City“. Jei nebus pakeistas dabartinis sprendimas, į vaistines gyventojai ateiti pasiskiepyti nuo COVID-19 negalės.

Į vaistines, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko, pacientai galės įeiti be galimybių paso“, – priminė A. Budrikienė.

Pasidomėjus, kaip planuojama daryti su tais, kurie ateis į vaistines pasiskiepyti, vaistinių tinklo vadovė sakė: „Mūsų vaistinės, kuriose atliekamas skiepijimas nuo COVID-19, yra prekybos centruose Vilniuje – „Nordika“ ir „Helios City“.

Kadangi šiose vaistinėse yra skiepijimo kabinetai, šios vaistinės turi asmens sveikatos priežiūros įstaigos statusą, tad patekimas į jas turi būti neapribotas. Visgi, kadangi šios vaistinės yra prekybos centruose, galiojantys reikalavimai nurodo, kad skiepytis ateisiančius pacientus vaistininkas turėtų ateiti pasitikti prie pagrindinių prekybos centro durų, o po skiepijimo išlydėti iki pat pagrindinių prekybos centro durų.

Tai smarkiai apsunkintų skiepijimo procesą, nes neturime darbuotojų, kurie užsiimtų lydinčiojo asmens darbu, dėl to nukentėtų farmacinės paslaugos suteikimas kitiems pacientams, o skiepijantis vaistininkas turi pasiruošti skiepijimui, po procedūros sutvarkyti darbo vietą, ruoštis kitiems skiepijimams ir pan“.

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė teigė, kad yra paruoštas planas, ko imsis nuo pirmadienio.

„Stengiamės, kad mūsų klientai nepatirtų jokių nepatogumų. Tiems, kurie atėję į prekybos centrą be galimybių paso negalės patekti į mūsų vaistinę, nurodysime artimiausią vietą, kurioje priimami visi gyventojai.

Dideliuose prekybos centruose esančių vaistinių yra daugiau nei penkios dešimtys. Jau dabar mūsų interneto puslapyje www.apie-eurovaistine.lt kiekvienas gali pasitikrinti, kuriose vaistinėse galėsime priimti tik gyventojus su galimybių pasu.

Tų, kas galimybių paso įsigyti dar nespėjo, lauksime bet kurią dieną vaistinėse ir išduosime jį nemokamai. Daugiau nei du šimtai mūsų tinklo vaistinių turi įėjimus iš lauko ir kaip visuomet, saugiai priims visus gyventojus.

„Eurovaistinė“ ir toliau skiepys nuo COVID-19, tai kaip įprasta galima padaryti Vilniuje, Ukmergės g. 282 esančioje tinklo vaistinėje“ – portalui „Delfi“ žadėjo L. Bielskė.

Mindaugas Urbas

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas mano, kad pavyks rasti visu tenkinančias išeitis: „Dirbome pandemijos metu ir visada radome išeitis, kaip laikytis taisyklių ir užtikrinti tiek darbuotojų, tiek klientų saugumą. Tačiau reikia pripažinti, kad sprendimas į vaistines, esančias prekybos centruose, leisti klientus tik su Galimybių pasais, nėra išdiskutuotas ir priimtas iki naujosios tvarkos likus mažiau nei savaitei.

Nors dauguma BENU vaistinių turi atskirus įėjimus iš lauko arba yra ne prekybos centruose, kai kuriems klientams naujoji tvarka kels nepatogumų. Pavyzdžiui, Vilniuje esančioje vaistinėje, kuri yra prekybos centre Kedrų gatvėje, galima pasiskiepyti nuo COVID-19. Matome, kad ši paslauga labai aktuali, nes vakcinavimo laikai visada greitai užsipildo.

Pritaikius naująją tvarką, galimybių paso neturintys žmonės šioje vaistinėje pasiskiepyti nebegalės“.

Skiepijimas „Camelia“ vaistinėje

Primename, kad galimybių pasą gali gauti pasiskiepiję „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech“) arba „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcina, kai nuo antrosios dozės suleidimo praėjo 1 savaitė.

Pasiskiepijusiems vienos dozės „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcina (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) galimybių pasas išduodamas, praėjus 2 sav. po vienintelės vakcinos dozės suleidimo.

Tiems, kurie skiepijosi „Vaxzevria“ (gamintojas „Astrazeneca“) vakcina, galimybių pasas išduodamas, praėjus 4 sav., bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo pirmosios dozės suleidimo ir iš karto po antrosios vakcinos dozės.

Persirgus COVID-19 liga ir pasiskiepijus GP galima gauti ir praėjus 2 sav. po bet kurios vienos vakcinos dozės.

Galimybių paso gali tikėtis ir persirgę COVID-19 liga, jei praėjo ne daugiau nei 210 d. nuo teigiamo COVID-19 testo rezultato.

Taip pat galimybių pasą gali gauti turintys antikūnų. Turint teigiamą COVID-19 IgG antikūnų arba bendrųjų antikūnų kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo rezultatą – praėjus ne daugiau nei 60 dienų.

Šis dokumentas išduodamas ir atlikus PGR testą. Turint neigiamą mokamą SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatą – galioja 48 val. nuo ėminio paėmimo momento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)