Tyrimas buvo vienas pirmųjų, palyginusių abiejų vakcinų sukeltų antikūnų – kaip manoma, vieno iš svarbiausių imuninio atsako komponentų – lygį. Jis nenagrinėjo, ar dėl antikūnų kiekio skirtumų laikui bėgant skiriasi šių skiepų veiksmingumas. Tiek „Moderna“, tiek „Pfizer“ vakcinos galutinėje klinikinių tyrimų stadijoje pasirodė daugiau nei 90 proc. veiksmingos.

Tyrimo metu buvo tikrinamas antikūnų, veikiančių prieš koronaviruso smaigalio baltymą, kiekis: jame dalyvavo apie 1600 vienos pagrindinių Belgijos ligoninių sistemos darbuotojų, kurių kraujo mėginiai buvo tiriami praėjus 6–10 savaičių po vakcinacijos. Dalyviai prieš skiepydamiesi nebuvo persirgę koronavirusu. Tų, kurie gavo dvi „Moderna“ vakcinos dozes, antikūnų vidurkis buvo 2881 vnt. mililitre, palyginus su 1108 vnt. mililitre tų, kurie gavo dvi „Pfizer“ dozes.

Vakcinos nuo koronaviruso

Šie rezultatai, paskelbti pirmadienį laiške Amerikos medicinos asociacijos žurnalui, iškėlė hipotezę, kad skirtumus galima paaiškinti didesniu veikliosios medžiagos kiekiu „Moderna“ vakcinoje (100 mikrogramų, palyginus su 30 mikrogramų „Pfizer-BioNTech“) arba šiek tiek ilgesniu intervalu tarp „Moderna“ vakcinos dozių (keturios savaitės, palyginus su trimis „Pfizer-BioNTech“ savaitėmis).

Išoriniai tyrėjai pažymėjo, kad dar per anksti daryti išvadą, jog toks antikūnų lygio skirtumas yra mediciniškai svarbus.

„Raginčiau neskubėti su išvadomis, neva jei „Moderna“ vidutiniškai parodė šiek tiek aukštesnius rezultatus, jos veiksmingumas mažės lėčiau, – elektroniniame laiške teigė Emory universiteto biostatistas Davidas Benkeseris. – Tokiai išvadai reikia daugybės prielaidų, kurios kol kas nebuvo patikrintos.“

Jis pažymėjo, kad abi vakcinos pagamina didelį antikūnų kiekį, o kiti tyrimai pademonstravo, jog net ir palyginti mažas antikūnų kiekis apsaugo nuo ligos.

Vis dėlto gali būti, kad didesnis pradinis antikūnų kiekis iš tiesų koreliuoja su ilgesne apsauga nuo lengvų proveržio infekcijų, teigė tyrimui vadovavusi Deborah Steensels, mikrobiologė iš „Ziekenhuis Oost-Limburg“, didelės Belgijos ligoninės. Be to, jei bus patvirtinta, kad didesnis antikūnų kiekis turi reikšmės, „Moderna“ vakcina gali būti tinkamesnė žmonėms su nusilpusiu imunitetu, kuriems netinka kitokie skiepai, sakė ji.

Moderna vakcina nuo koronaviruso

„Pfizer“ pareiškime atsakė, kad jų gaminama vakcina „ir toliau labai efektyviai“ užkerta kelią „Covid-19“, įskaitant sunkius atvejus bei hospitalizavimą. Pasak vaistų gamintojo, tolesnė galutinio etapo tyrimo analizė atskleidė, kad laikui bėgant mažėja veiksmingumas nuo simptominės infekcijos, tačiau pirminiai tyrimo duomenys taip pat rodo, kad trečioji dabartinės vakcinos dozė praėjus mažiausiai šešiems mėnesiams po pirmųjų dviejų ženkliai padidina neutralizuojančių antikūnų lygį.

„Moderna“ vakcina buvo siejama su dvigubai mažesniu pavojumi susirgti proveržio SARS-CoV-2 infekcija, lyginant su „Pfizer“ – duomenys patvirtinti sausio–liepos mėnesiais JAV „Mayo Clinic Health System“ atstovų apžvalgoje. Rezultatai paskelbti atskirame straipsnyje, paskelbtame prieš peržiūrą rugpjūčio 9 d.