Šiuo metu čia situacija daug ramesnė nei buvo prieš kurį laiką. Pasak Rūdninkų stovyklavietės administratoriaus Renaldo Žekonio, taip yra dėl to, jog pagaliau buvo patenkinti svarbiausi dalykai – šiltas vanduo, maistas ir medicinos komanda. Dabar Rūdninkų poligone, tarp miškų įrengtame laikiname palapinių miestelyje, gyvena apie 700 žmonių. Visi jie – vyrai.

Vos įvažiavus ant kelių palapinių gerai matomi užrašai lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis. Viename iš jų parašyta „Dėkojame Lietuvai, kad mus priėmė“. O štai ant kito – „Atsiprašome, kad kirtome jūsų teritoriją neteisėtai“.

Migrantų stovykla Rūdninkuose

Už nedidelės tvora aptvertos teritorijos migrantai išeiti negali. Visas gyvenimas verda tik šios teritorijos viduje. Bene vienintelė pramoga – ant medžio pakabinta krepšinio lenta ir krepšinio kamuolys. Šioje vietoje vyrai dažniausiai ir leidžia savo laiką.

Pasak pačių migrantų, vos atvykus gyvenimo sąlygos buvo itin blogos, tačiau dabar viskas po truputį gerėja. Svarbiausia, kad yra šilto vandens ir maisto, kuris, kaip pasakojo vyrai, dabar geresnis nei buvęs prieš tai. Be to, neseniai kiekvienas iš jų gavo po šiltą mėlyną striukę. Atvėsus orui jas ir nešioja.

Migrantų stovykla Rūdninkuose

Vos prasidėjus migrantų krizei ir apgyvendinimui palapinėse, buvo pradėta šnekėti apie medicinines problemas. Vienu metu problema buvo dėl sergančiųjų koronavirusu, kai jiems nebūdavo suteikiama atskira izoliacijos vieta. Kiek vėliau pradėta šnekėti apie niežų protrūkį bei apie tai, kad migrantai piktnaudžiauja be reikalo kviesdami greitąją pagalbą.

Tačiau dabar su tokiomis problemomis beveik nebesusiduriama, mat čia nuo ketvirtadienio pradėjo dirbti mobilioji medicininės pagalbos komanda.

„Piktnaudžiavimo atvejų dėl greitųjų kvietimo būdavo, juos žinau, taip nutiko ne vieną kartą. Tačiau dabar to nebėra, nusistovėjo gyvenimo ritmas, žmonės žino, kad jei reikės medicininės pagalbos, ji bus. Dabar dėl medikų pagalbos nebesiskundžiama.

Migrantų stovykla Rūdninkuose

Mobilios pagalbos komandos jau startavo šiandien, pradėjo dirbti ilgiau nei anksčiau. Nuo pirmadienio bus naujas grafikas, jie budės visą dieną, turėsime medikus ir iš ryto, ir po pietų. Didelė problema dėl medicinos paslaugų teikimo dabar bus didžiąja dalimi išspręsta ir turėtų būti viskas gerai“, – sakė Rūdninkų stovyklos administratorius.

Pasak jo, migrantai neretai klausdavo, kur yra medikas.

„Tikrai jau yra proveržis, jau šią savaitę medikus turime praktiškai kiekvieną dieną. Ateityje galbūt turėsime daugiau medikų. Dabar jie mato, kad medikas yra, visi, kurie pageidauja, pas mediką tą dieną pakliūna, suteikiama būtinoji pagalba. Tikrai buvo reikalinga šita pagalba, medicininė priežiūra stovykloje kartu su maistu ir šiluma yra vienas prioritetinių dalykų“, – sakė R. Žekonis.

Migrantų stovykla Rūdninkuose

Kaip pasakojo R. Žekonis, į medikus migrantai kreipiasi dažniausiai dėl peršalimo, gerklės, dantų skaumų. Jei ligos rimtesnės ir stovykloje esantys gydytojai nusprendžia, kad bendrosios pagalbos nežteks, žmogus vežamas į ligoninę.

Šiuo metu Rūdninkų poligone nėra diagnozuotų koronaviruso atvejų. Tačiau nuo rugpjūčio 11 dienos vien šioje stovykloje buvo nustatyta 19 naujų atvejų. Po jų diagnozavimo stovyklos gyventojai išvežami izoliacijai į operacijų vadovo paskirtas vietas. R. Žekonis patikina, kad bent kol kas ne tik koronaviruso, bet ir kitų infekcinių ligų plitimo atvejų čia nėra fiksuojama.

Migrantai taip pat turi galimybę pasiskiepyti nuo koronaviruso. Nemažai jų taip ir padaro, o skiepus atveža ir suleidžia specialios mobilios komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)